Nyckelmatchen är utan tvekan söndagens hemmamöte med Vetlanda. Seger där och det ser riktigt bra ut.

Det kan till och med räcka med en seger på de fyra sista matcherna ... Alltså slutspel även vid förlust mot Vetlanda.

– Slutspel? Nej, det pratar vi inte om. Målsättningen har hela tiden varit att bli kvar i elitserien, säger Sirius succétränare Esa Määttä, som nyligen skrev på ett kontrakt över nästa säsong.

I ärlighetens namn ska sägas att bandyns slutspel har förändrats, från sex lag till tio lag. Det är lag 7–10 som spelar åttondelsfinaler. Det är med andra ord lättare att gå till slutspel nu än vad det var tidigare.

I UNT:s tips (som finns här intill) räknar vi med att Sirius förlorar mot Västerås och Bollnäs men vinner mot Vetlanda i morgon, söndag, och mot Tellus i den sista omgången.

När Sirius möter Tellus på Zinkensdamm kan Tellus redan vara ur serien.

Om Frillesås tar poäng mot Falun på hemmaplan så sätter man en stor press på Tellus, som då måste vinna mot Bollnäs, Västerås eller Broberg för att ha chansen att klara sig kvar via seger mot Sirius.

Ett Tellus som redan åkt ur elitserien skulle nog vara lättare att möta än ett lag som spelar med kniven mot strupen...

– Eller så är det tvärtom, att det är ett avslappnat Tellus, säger Esa Määttä.

Siriustränaren – som oftast är frispråkig och säger vad han tycker – vill inte så gärna prata om ett eventuellt slutspel. Det råder dock ingen tvekan om att det är Sirius som är Årets lag i bandy-Sverige.

Så nederlagstippat som Sirius var i höstas har man nog aldrig varit ...

Om UNT:s tips går in – och det är sannerligen ingen"glädjekalkyl" – så blir det en åttondelsfinal mot Vetlanda. I den andra åttondelen skulle det bli Vänersborg–Motala. Och om man tillåter sig att sväva iväg så skulle det kunna öppna för kittlande kvartsfinaler mellan Villa och Vänersborg och Sirius mot Västerås.

När Esa Määttä får höra UNT:s spekulationer om slutspel så skrattar han högt och gott.

– Så långt har vi inte kommit än. Det enda vi vet nu är att vi har ett jättetufft spelprogram kvar.

– Det viktigaste nu är att fortsätta utveckla vårt spel och skapa en bra känsla, och sedan, när serien är klar, ska vi kunna blicka bakåt och säga att vi gjorde allt vi kunde, säger Määttä.

Även om Sirius skulle missa åttondelsfinalen så har laget gjort en fantastisk säsong, inte minst med tanke på hur det såg ut i höstas i många av matcherna. Brakförluster mot exempelvis Vänersborg och Vetlanda, två lag som också ligger på åttondelsplats just nu.

Om Simon Karlsson var försäsongens utropstecken så är Nils Bergström den store spelaren (förutom Määttä, Lundberg och Kumpuoja) under den senare delen av säsongen.

Bergström kan bli hur bra som helst. Skridskoåkningen är bra, det visste man sedan tidigare, men nu har han utvecklat allt annat, som poänggörandet. Tre mål och sju assist på 20 matcher.