För närvarande ligger Uppsala Basket avsågat i botten med åtta poäng upp till slutspelsplatsen. Men Södertälje riskerar nu ett poängavdrag efter att Auston Barnes spelat sex matcher för klubben utan svenskt arbetstillstånd. Det har snackats om att laget kan förlora de sex poäng man plockade under den perioden Barnes spelade utan arbetstillstånd.

– Teoretiskt kan det bli så, men det är för tidigt att säga innan vi har all fakta på bordet och tävlingsutskottet har någonting att ta ställning till säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på förbundet till Borås Tidning som var först att rapportera om detta.

Om så blir fallet innebär det att Uppsalas slutspelshopp lever då man plöstligt bara har fyra poäng upp till Södertälje.

– Om det skulle bli så att vi fortfarande har chansen att gå till slutspel så kan vi inte sticka under stolen med att det vore positivt för oss, säger Kevin Gaines, coach i Uppsala Basket.

Sent på måndagskvällen hade ännu inte tävlingsutskottet fattat något beslut i ärendet.

– Det är upp till dem nu. Men självklart ska man följa de regler och stadgar som finns, säger Gaines.

Just Södertälje Kings står för motståndet när Uppsala ska spela sin näst sista grundseriematch för säsongen under tisdagen.

– Om ett beslut kommer imorgon eller ikväll spelar ingen roll. Det har ingen påverkan på oss i hur vi förbereder oss. Vi åker ner dit för att vinna, den senaste matchen var den sämsta vi gjort på hela säsongen så vi är väldigt revanschsugna, säger Gaines.

Uppsala har problem med lite småskador. Mannos Nakos tränade inte under måndagen på grund av höftproblem.

– Vi hoppas att han kan spela och Mannos kommer att ge det ett försök. Det är en krigare som väldigt sällan missar matcher, säger Gaines.

I Södertälje Kings återfinns bland annat före detta Uppsalaspelaren Alexander Lindqvist som dragits med skadeproblem under säsongen.

– Han har inte spelat mot oss tidigare så det blir kul att möta honom. Det är jätteskönt att se att Alex är på benen igen, avslutar Gaines.