Det är som alla UNT-läsare vet inte Funbo som arrangerar tävlingen utan jämtländska Strömsunds MC. Det enda lokala inslaget är Funboveteranen Joakim Söderström som är en av dem som har en liten chans på prispallen.

Annars handlar det som vanligt mycket om Stefan Svensson och Per-Olof Serenius, men det finns utmanare och en av dem är bara 17 år. Ove Ledström från Nordmaling i Västerbotten är svensk isracings framtid.

När Funboledaren Lars S Björndahl talar om Ledström blir han varm i hjärtat.

– Han kör så snyggt. Det är den enda förare vi har som har samma fina teknik som de bästa ryssarna. Om jag får önska mig något så hoppas att jag han tar guldet, säger Björndahl.

Andra förare med guldpotential är Jimmy Olsén, som bara är ett år äldre än Ledström, och Daniel Henderson. Där finns också Per-Anders Lindström, jämtlänningen som alltid brukar vara med i toppen.

Joakim Söderström är alltså den ende åkaren från distriktet, men han har varit skadad under en stor del av säsongen och kom igång först i mitten av februari, men med en bra dag kan han blanda sig i kampen om en pallplats.

Tommy Flyktman, som är Funbofostrad, tävlar numera för Gasarna i Avesta. Han bor i Möklinta norr om Sala.

Flyktman vann SM-kvalet i Örnsköldsvik i februari, där för övrigt Joakim Söderström var tvåa, men då ska man veta att åtta förare var direktkvalificerade för SM-finalen i Uppsala.

För Lars S Björndahl blir lördagens SM-final lite speciell. Han är som bekant kritisk till hur Uppsala kommun skött turerna kring finalen, där jämtländska Strömsunds MC nu står som arrangör och inte Funbo MS från Uppsala.

Men Björndahl kommer att finnas på plats på Studenternas.

– Ja, jag kommer att gå ner för att titta. Jag får betala min entréavgift.

Kommer du att kunna njuta av tävlingen eller kommer du att spana efter annat som rör arrangörsskapet?

– Blir det en riktig tävling så kommer jag att kunna se den som isolerad händelse och då kan jag njuta av den, konstaterar Björndahl.

Vid ettiden på lördagen drar det första heatet igång. Efter grundomgångarna går de tre bästa poängplockarna direkt till finalen medan fyran, femman, sexan och sjuan kör ytterligare ett heat där segraren tar sig i finalen.

För alla som följer GP-serien i speedway så är upplägget snarlikt.