Sexton minuter in på den första perioden small det.

Blodet forsade från ansiktet på Almtunaspelaren Stefan Gundt, som fördes ut från isen på en bår och vidare med ambulans till Akademiska sjukhuset.

Året var 1982 och Almtuna mötte Södertälje.

Artikelbild

| Stefan Gundt dagen efter smällen i Gränbyhallen. UNT:s fotograf Pelle Johansson mötte en blåslagen Gundt liggandes i sjukhussängen.

Stefan Gundt hade värvats till Almtuna från Östersund. En stabil back. Han var ingen stjärna, inte någon spelare som gjorde snygga dragningar och massor av poäng. Han gjorde sitt jobb, kort och gott.

– Stefan var ingen storväxt kille och jag skulle inte säga att han var tuffare på isen än någon annan, säger Thomas Helander, lagkompis med Gundt i början av 1980-talet.

Den här novemberkvällen för 37 år sedan blev historisk på ett sätt som få (på den tiden i alla fall) trodde var möjligt.

I Södertälje spelade Kent "Kneten" Andersson, en fantastisk ishockeyspelare som öste in poäng i sina klubbar. Men han var också känd som en retsticka och en spelare med kort stubin.

Artikelbild

| UNT 11 mars 1983.

Det stod 1–1 i matchen och klockan visade 16 minuter när det small.

"Kneten" Andersson hade just crosscheckat Stefan Gundt över ansiktet på ett brutalt sätt. Gundt golvades. Blodet rusade.

Artikelbild

| UNT 10 juni 1983.

– Klubban knäcktes. Näsan och okbenet krossades. Det var ett brutalt påhopp på "open ice". Grymt fult. Hade han gjort likadant i dag hade han aldrig mer fått spela hockey, säger Almtunabacken Torbjörn Mattsson, som bildade backpar med Stefan Gundt.

Thomas Helander minns också händelsen:

– Han ("Kneten" Andersson) visste vad han hade gjort ... Han åkte direkt och satte sig i utvisningsbåset. Jag åkte förbi och frågade varför det alltid händer en massa skit kring honom.

"Kneten" svarade – enligt Helander – att det inte var han som hade börjat.

– Han visade med handen mot sin nacke var han hade fått en smäll, men då erkände han samtidigt att han visste precis vad han hade gjort, att det hade varit avsiktligt.

När UNT når Stefan Gundt på telefon i Östersundstrakten vill han inte prata om händelsen. "Det är över 30 år sedan och nej, jag har inte så mycket att säga om det där, inte i det här sammanhanget. Om det hade handlat om till exempel huvudskador i svensk hockey så kanske."

På UNT-fotografen Pelle Johanssons stillbilder från matchen ser man att den blödande Stefan Gundt ligger på isen samtidigt som Almtunabacken Torbjörn Mattsson tar några skär mot Kent "Kneten" Andersson.

– Stefan spelade tufft, men Kent var som han var ... Det stod inte riktigt rätt till när han kom ut på en hockeyplan. Det var ganska så upprört efteråt, men exakt vad jag sade minns jag inte. Det var väl det klassiska, att man hotade med stryk, säger Mattsson och kostar på sig ett litet skratt.

Domaren Kjell Lind från Gävle, som var en av landets mest erfarna domare, gav Kent Andersson matchstraff samtidigt som Gundt togs omhand på isen av ambulanspersonalen.

UNT:s reporter Thomas Andersson bevakade matchen för tidningen och minns händelsen väldigt väl trots att det har gått 37 år.

– Om jag minns rätt stod Gundt i egen zon, han var inte puckförare, och då kom "Kneten" och satte upp klubban över näsan på honom, säger Thomas Andersson, som var sportreporter på UNT från 1980 till 2006.

Polisen kom till Gränbyhallen och redan där fick Thomas Andersson berätta sin version om händelsen.

– Det var väl någon som sade att jag jobbade på UNT och att jag hade sett vad som hänt, så det var så de fick tag på mig, säger Andersson, som gav sin redogörelse redan på plats i Gränbyhallen.

Händelsen blev upprinnelsen till något unikt inom svensk hockey.

Stefan Gundt bestämde sig för att polisanmäla Kent Andersson. Något sådant hade aldrig hänt i svensk ishockey tidigare, att en spelare anmält en motståndare. Senare tog dock Gundt tillbaka sin anmälan, men utredningen fortsatte och gick så småningom till åtal.

Tidigare hade Björklövenspelaren Lennart Norberg blivit nedslagen på isen av Djurgårdens Peter Wallin, men gjorde själv ingen anmälan. Det var den allmänne åklagaren som tog upp fallet och Wallin dömdes till böter.

Dagen efter matchen intervjuades Kent Andersson av UNT.

Han hävdade att det var en ren olyckshändelse. "Jag är uppriktigt ledsen över vad som hänt Stefan Gundt," stod det att läsa i tidningen.

Direkt efter matchen berättade Almtunaspelaren Lennart Andersson att Stefan Gundt sagt redan på båren att "Kneten" hade hotat honom. "Jag ska knäcka dig i nästa byte."

"Kneten" medgav att han hade "fräst ifrån" efter att ha fått en hård tackling av Stefan Gundt och sagt ungefär så här:

– Det där var väl ändå djävligt onödigt. Gör inte om det där.

Södertälje SK:s styrelse valde att stänga av Andersson i en månad från både spel och träning.

UNT:s reporter Thomas Andersson träffade Stefan Gundt på sjukhuset dagen efter matchen.

– Konstigt sätt att bli kändis på, men samtidigt är det skönt att saken blir uppmärksammad. Det kan kanske skapa debatt, sade Gundt i artiklen.

En av bilderna här intill är tagna på sjukhuset.

– Jag är optimist till läggningen, och jag ska komma tillbaka. Under en sömnlös natt har jag hunnit tänka mycket. Tankar på att sluta med hockeyn har funnits, men vid närmare eftertanke är det ju bara några få spelare som sysslar med sådana här påhopp, sade Gundt i UNT:s artikel som publicerades den 12 november 1982.

Han berättade även om hur han upplevde händelsen:

– Jag hade pucken i egen zon och åkte mot blå linjen när jag såg honom komma mot mig. Jag spelade pucken åt sidan för att sedan åka och byta, men han kom fortfarande mot mig och jag hann tänka att nu blir det en smäll, men någon tanke på att han skulle slå klubban i ansiktet på mig hade jag aldrig.

Ett par dagar senare tog Stefan Gundt tillbaka sin polisanmälan. "Jag har fått distans till händelserna."

Detta innebar dock inte att fallet var avslutat.

Uppsalapolisen inledde en brottsutredning, som så småningom, i mars 1983, fyra månader efter händelsen, ledde till åtal. Chefsåklagaren Nils-Åke Jonsson hävdade att Andersson uppsåtligen försökt att skada Stefan Gundt.

Kent Andersson företräddes av advokaten Leif Silbersky, som under sin slutplädering i Uppsala tingsrätt sade att "åklagarna ska hålla fingrarna borta från idrott."

UNT:s Thomas Andersson var kallad som vittne i både tings- och hovrätt.

– Jag berättade vad jag såg, att "Kneten" slog klubban över näsan på Gundt när pucken inte var i närheten.

Den 9 juni 1983 ogillades åtalet mot Kent Andersson och nästan ytterligare ett år senare, den 25 maj 1984, fastställde Svea hovrätt domen. Hovrätten var dock inte enig. Två av fem ledamöter ville fälla Södertäljespelaren.

Stefan Gundt värvades från Östersund IK till Almtuna 1982. Han spelade en säsong och gjorde fem mål och två assist på 27 matcher. Efter säsongen i Almtuna flyttade han tillbaka till Jämtland och spelade några år med Östersunds IK, som då hade tagit steget upp till division I.