Vi har av allt att döma en grym sommar att se fram emot i Uppland. Det ingår inget önsketänkande och tumhållande när jag tippar att 2018 blir något extra, jag har liksom inte tagit det helt ur luften.

Kolla in listan, Upplands kalender är sprängfylld av högklassiga evenemang. 2018 bjuder på ett stort utbud och en hel del höjdpunkter. Och konkurrens saknas sannerligen inte.

Så klipp ut tipsen här intill, ringa in och boka upp.

Artikelbild

| Stora GP-festen i lilla Hallstavik kan bli osannolikt häftigt.

GP i Hallstavik

När: Lördag 7 juli.

Var: Hallstavik.

Varför: ”Vad har jag ställt till med”, frågade sig Rospiggarnas Mikael Teurnberg när nyheten om att det skulle köras GP-speedway i lilla Hallstavik presenterades. Friends Arena i Solna fick nobben och nu gör sig alla redo för det som beskrivs som det största evenemanget någonsin i Hallstavik. Jason Doyle är regerande världsmästare och får nu chansen på hemmabanan.

Artikelbild

| Sirius vs Malmö FF är en laddad match i allsvenskan av fler anledningar. En stavas Kingsley Sarfo.

Sirius–Malmö FF

När: Lördag 7 juli.

Artikelbild

| Den 15 juli 2018 missar vi inte. Och det lär inte heller Brasilien och Tyskland göra.

Var: Studenternas IP.

Varför: För nästan precis ett år sedan köpte MFF Kingsley Sarfo från Sirius för sisådär 14 miljoner kronor. Nu är Sarfo dömd till fängelse för två fall av våldtäkt mot barn och MFF aviserar att de tänker driva en process mot Sirius. Laddat möte i allsvenskan? Minst sagt!

Artikelbild

| Motorklassiker Löhammarsracet är en publikfest som heter duga.

Fotbolls-VM-finalen

När: Söndag 15 juli.

Artikelbild

| Roslagsloppet får sällskap av VM i offshoreklassen 3C. Räkna med folkfest på klipporna i Öregrund.

Var: Överallt!

Varför: Vad sjutton gör fotbolls-VM i en guide inför den lokala sommaren? Jo, för att inget blir större än ett fotbolls-VM. Alla berörs och nu ser jag framemot en finalrepris mellan Brasilien och Tyskland.

Artikelbild

| Bilden av när Dalkurd gästar Sirius i superettan 2016. Nu möts lagen igen – i allsvenskan.

Löhammarsracet

När: Onsdag 25 juli.

Artikelbild

| Rospiggarnas Mikael Teurnberg och Andreas Jonsson kan räkna med stort publikstöd i elitserieavslutningen.

Var: Löhammar, strax utanför Östhammar.

Varför: Gräsbaneklassikern är lagom stor som tävling, och klassikern lockar dessutom alltid storpublik. Gräslukt blandat med bensindoft möter åskådarna och förarna möter inte sällan ödet i leran.

Artikelbild

| EM-tävlingarna i juni månad avgjordes i strålande solsken på Tierp Arena. Kan augustivarianten bli en ny succé?

Båtveckan i Öregrund

När: 31 juli–4 augusti.

Var: Öregrund.

Varför: Roslagsloppet är båtklassikern som fått sällskap av världsmäserskapet i offshore 3C. Publikfesten på klipporna är finalen på det som numera kallas för ”Båtveckan” och som arrangeras i Öregrund 31 juli till 4 augusti.

Uppsaladerby i allsvenskan

När: Fredag 17 augusti.

Var: Studenternas IP.

Varför: Dalkurd rasade öppet mot Borlänge kommun och flyttade till Uppsala för att förutsättningarna att växa som förening finns här och inte där. I samma veva har det sipprat ut en ilska, en vrede och en uppgivenhet från Siriushåll. Nu möts lagen i allsvenskan – i Uppsala. Oj, oj, oj. Det kan bli en riktigt het tillställning.

Rospiggarna–Lejonen

När: Tisdag 21 augusti.

Var: Hallstavik.

Varför: Rospiggarna avslutar grundserien med denna match och gör det med att bjuda på inträdet för samtliga åskådare, där pengarna går barnfonden på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Det här är första gången som Rospiggarna bjuder publiken på entrén. ”Är vädret bra kan vi nog få mellan 5 000 och 6 000 åskådare”, säger Mikael Teurnberg.

Dragracing-EM

När: 23–26 augusti.

Var: Tierp Arena.

Varför: Tierp har blivit ett dragracingmecka varje sommar. Har du aldrig sett detta live är det dags, om än så bara för Top Fuel-klassens skull. Dragracingsporten är så mycket mer, men det är den klass som är klart mest mytomspunnen och definitivt den motorstarkaste. Det går att plocka ut 8 000 hästkrafter och ”bilarna” klarar 304 meter på ungefär fyra sekunder. Om man talar 0–100 kilometer i timmen så tar det 0,8 sekunder. Ta med öronproppar.