Krönika Rospiggarna har 12 poängs försprång på Smederna. 12 poäng! Det är mycket för att vara ett slutspel där man lägger ihop resultaten efter två matcher.

Kan Rospiggarna tappa det här? Nej, jag tror inte det, men jag vill ändå göra en helgardering. Förra året vände Smederna ett hopplöst underläge mot Vetlanda (av alla lag!) och vann SM-guld.

Kan Smederna utklassa hemmastarka Vetlanda så kan man vinna på HZ Bygg Arena i Hallsta. Men jag skulle inte satsa pengar på att Smederna går till final, däremot några tjugolappar på Rospiggarna.

I returen lär vi nog få se Sam Masters igen. GlebChugunov inledde visserligen med en heatseger i Eskilstuna – mycket övertygande körning dessutom. Men sedan blev det två nollor och jag trodde att det handlade om maskintrassel. Nu sägs det att ryssen inte var helt återställd från den svåra fotskadan.

Men till en eventuell final kanske Chugunov är tillbaka. Jag tror att det beror lite på vilket motstånd det blir, Västervik eller Dackarna. Blir det Målilla (Dackarna) så tror jag att Chugunov kör – om han är helt återställd.

Något helt annat: Det var en hel del regeländringar inför den här säsongen. Några av dem var bra, andra var dåliga och ett par har jag inte funderat så mycket över.

En sak som jag tycker ska plockas bort direkt: Toppning vid åtta poängs underläge från heat tre om man så vill. Här vill jag se en återgång till sex poängs underläge.

I princip blir det omöjligt att toppa sig tillbaka in i matchen med nuvarande regler – och ännu svårare att vända på resultatet och vinna.

Ligger man under med åtta pinnar redan efter ett par, tre heat så är laget troligtvis alldeles för ihåligt för att göra en jämn match. Då är toppningarna bara ett sätt att hålla förlustsiffrorna nere.

En regel som inte har ändrats är taksnittet, alltså den sammanlagda poäng som ett lag maximalt får ha. Nu är det 10,250 poäng. Lägg ner detta, säger jag. Omedelbart.

Låt det lag som vann grundserien – Dackarna den här säsongen – skapa poängtaket utifrån klubbens sammanlagda snitt.

Jag tycker att det är orimligt att man ska straffas för att man har satt ihop ett lag som fungerar och där förarna utvecklas och tar många poäng.

Jag vet, poängtaket ska vara ett sätt att göra lagen jämnare, men jag tror inte att matcherna blir ojämnare bara för att man inför ett ”flytande” snitt.