Det florerar många rykten och spekulationer om en förestående försäljning av Kingsley Sarfo. Sirius 22-årige mittfältsstjärnas kontrakt går ut nästa sommar och ghananen väntas bli den största spelarförsäljningen i Fotbollsupplands historia om han säljs i sommar.

Den största hittills är Enköping SK:s McDonald Mariga-affär med Helsingborg 2006. Nu kan UNT berätta om spelet bakom jätteförsäljningen och om tipset som ESK vill ge till Sirius.

– Det var en stor försäljning för ESK, och vi var i sammanhanget den lilla klubben som inte hade någon erfarenhet av detta, säger Claes Kinnander, som var ordförande i ESK vid den tiden.

Artikelbild

| Kingsley Sarfo

Den då 18-årige McDonald Mariga, som hade två år kvar på sitt treårskontrakt med ESK, lämnade ESK inför säsongen 2006 för spel med allsvenska Helsingborg. 2007 fortsatte resan till italienska Parma och i januari 2010 bytte Mariga till José Mourinhos Inter för 50 miljoner kronor och blev den förste kenyanen att spela i Champions League.

– McDonald kom till oss som 17-åring via Patrick Mörcks kontakter och McDonald var otroligt seriös och en väldigt bra kille på många sätt, säger Claes Kinnander.

En jätteförsäljning av Marigas mått var dock inte enbart guld och gröna skogar. Det fick ESK erfara. Claes Kinnander är upprörd än i dag.

– Vi förhandlade med Sten-Inge Fredin (dåvarande ordförande i Helsingborgs IF) och advokaten Krister Azelius och de var samspelta och rutinerade, och vi fick ju bra betalt tyckte vi då, säger Claes Kinnander.

ESK valde en stor procentdel (25 procent) för vidareförsäljning mot en lägre övergångssumma (närmare tre miljoner kronor), och när Helsingborg våren 2007 valde att hyra ut Mariga till Parma blev ESK-lägret upprört.

– Vi hade en bra vidareförsäljningsklausul, men det löste Helsingborg genom att hyra ut honom till Parma i stället för att sälja, och på så sätt undkom de en betalning till oss, säger Claes Kinnander.

När Mariga sedermera köptes loss av Parma för 18 miljoner kronor var Enköpings SK berättigat till nästan 3 miljoner kronor, tack vare sin vidareförsäljningsklausul, men i stället för glada rubriker fick UNT i stället i omgångar rapportera om Parmas betalningar som uteblev.

Marigas succé på fotbollsplanen bara fortsatte, men först efter att Parma sålt Mariga till José Mourinhos Inter 2010 fullgjorde den italienska klubben sina ekonomiska åtaganden gentemot ESK och Helsingborg.

Det gick så långt att ESK och Helsingborg tvingades skicka kravbrev till Parma genom både Svenska Fotbollförbundet, Fifa och Uefa, varpå den italienska klubben hotades om indragen licens.

När den uppländska kollegan Sirius nu är nära en försäljning av Kingsley Sarfo ger Claes Kinnander ett tips för att undvika eventuella fällor på vägen.

– Var noggrann och ha bra kontakter med proffsiga advokater, det hade jag gärna haft när jag ser tillbaka på affären i dag, säger Claes Kinnander.

Fotnot: McDonald Mariga tillhörde Inter 2010–2015 men efter en kortare sejour i spanska Real Sociedad är Mariga i dag tillbaka i Parma i Italien.