Slutspelsserien är bara fem matcher lång och marginalerna är små. Man har inte råd med mer än någon enstaka mindre insats om man vill vara med och slåss om seriesegern som ger vidare spel mot SHL. Med tanke på den korta längden är det viktigt att vara ett lag i form. För stunden har Almtuna tillsammans med Björklöven den bästa formen av lagen och ska man inte bara gå efter poäng utan även målskillnad är faktiskt Almtuna bäst. I alla fall om man synar de sex lagens fem senaste resultat.

Almtunatränaren Martin Gudmundsson blir först smått förvånad när han får höra om siffrorna.

– Det är bra. Men jag trodde att du skulle säga det motsatta. Det kunde ha blivit fler treor. Men vi har spelat bättre och bättre på slutet. Från matchen mot Södertälje (seger med 8–2 i den näst sista omgången) finns mycket att ta med sig. Det var jämnt spel från vår sida över 60 minuter och allting stämde egentligen. Powerplay, boxplay och fem mot fem-spelet, säger Gudmundsson.

Almtuna är enda laget av slutspelslagen som tagit poäng i samtliga fem avslutande grundseriematcher.

– Det känns som att alla är på topp och att vi får gå in i serien med två poäng är kanon, säger forwarden Jacob Svensson.

Han fortsätter:

– Jag tycker också att vi i slutet av serien visat att vi klarar av att spela med kniven mot strupen.

AIK, Almtunas premiärmotståndare under lördagen, hade sju raka förluster innan man avslutade med två raka segrar varav en efter förlängning. Klart sämst formmässigt är Pantern med bara två inspelade poäng. Malmölaget avslutade serien med fyra raka fnollpoängare.

– Vi satt och diskuterade det i dag, att Pantern kan inte ha tagit många på de sista omgångarna. De har ju tappat sina bästa spelare, och det är jäkligt bra spelare i den här ligan. Men de kan säkert sprattla till i någon enstaka match.