Heather Butler är värvad som Uppsala Baskets stora hopp inför kvalet. Då såg säsongen ut att ta slut – innan den ens hade börjat.

Med knappa minuten kvar av matchen var olyckan nämligen framme. Norrköping Dolphins Shanity James flög rakt in i Heather Butlers knä och Uppsala Baskets nya amerikanska vred sig i smärtor.

– Hon hörde inget ”pop”, som det kan höras om korsbandet går av, så vi hoppas på det bästa. Det kanske bara är en översträckning, vi vet inte. Men hon lär bli borta ett tag oavsett vad. Det är tufft för oss, sade coachen Thomas ”TJ” Jackson direkt efter matchen.

Artikelbild

| Heather Butler.

Heather Butler bars in i omklädningsrummet och leddes ut ur hallen efter matchen, och från akuten på Akademiska sjukhuset meddelade ordföranden Åsa Pettersson Danielsson det lugnande beskedet om sin nya stjärna som kommit in som det stora hoppet inför kvalet för överlevnad som väntar.

– Inget är brutet eller avslitet enligt ortopeden. Det handlar om en översträckning. Hon ska vila några dagar och ta smärtstillande, säger Åsa Pettersson Danielsson.

Heather Butler stod för 18 poäng under sina 32 minuter på planen, och Uppsala Basket hängde med bra mot topplaget från Norrköping. Länge och väl.

Josefin Gelin svarade för fantastiska 20 poäng i första halvlek vilket låg bakom halvtidsställningen 34–34. Efter 19–20 i den tredje perioden och totalt 53–54 inför slutronden var hemmahoppet stort om en efterlängtad seger, men hoppet försvann per omgående när lagkaptenen Christy Bacon, som tidigt hamnat i foulproblem i matchen, blev utfoulad direkt i den fjärde perioden.

Artikelbild

| Poängbäst. Josefin Gelin stod för en lysande första halvlek för Uppsala Basket. Men i fokus var förstås skadan på nya amerikanskan Heather Butler.

Norrköpings två stora insidevapen, finskan Sofia Pelander och amerikanskan Shanity James, blev därmed för svårstoppade.

Klubbdirektören Sonja Entzenberg var rasade efter matchen.

– Domarna var helt undermåliga i dag. Att Sofia Pelander är kvar hela matchen när hon drar i armarna och spelar med de armbågarna som hon gör … Det är ett under. Hon är tuff, men hon är också en spelare som går över gränsen ganska ofta. Att Christy Bacon blir utfoulad kan jag ta, men då också Sofia Pelander sitta utfoulad som det ser ut i dag, säger Sonja Entzenberg.