Den gångna säsongens succé i norrettan har knappast gått någon klubb förbi i fotbolls-Sverige. Sirius 17-åring Marija Banusic gjorde 16 mål och imponerade stort i F18-landslaget där hon har öst in mål. Att hon har stått utan kontrakt har knappast gjort henne mindre intressant för klubbarna högre upp i seriesystemet.

För några veckor sedan var hon och hälsade på hos damallsvenska Umeå IK, men nu föll valet till sist på Kristianstad som slutade femma i högstaligan den gångna säsongen.
– Det känns spännande och roligt. Jag ser fram emot att spela i damallsvenskan, skriver Marija Banusic sent på tisdagskvällen i ett sms efter en kväll med inomhusfotboll i Diöshallen i Uppsala.

Tidigare strax efter matcherna i Allianscupen (Sirius gick vidare till lördagens finalspel efter segrar mot Frösunda, Upsala IF, Gusk och Vaksala) lämnade hon även beskedet till Sirius sportchef Gunnar Källsten som in i det sista hoppats att Banusic skulle stanna och spela ytterligare en säsong med Sirius.
– Vi förlorar en av våra spelare och det är inte roligt. Marija kommer flytta dit och har sagt att hon vill ha en ny utmaning. Det är tråkigt för oss, men nu blir det så, säger han.

Hur tror du att hon kommer att klara sig i Kristianstad?
– Hon kommer till ett lag som tillhör toppskiktet i serien, även om de tappade Kosovare Asllani till PSG. Hur Marija kommer att klara sig kommer att bli spännande att se, man ska komma ihåg att hon trots allt bara är 17 år.

För din egen del, betyder det här att du kommer att värva in en ny forward?
– Det kanske vi gör, men det är inget vi har hunnit bestämma än då det här inte är något som vi har vetat om. Vi har redan tre spelare som vi kan använda som forwards i Sarah Storck, Jenny Jansson och Fanny Andersson, säger Gunnar Källsten.

Marija Banusic kom till Sirius inför den här säsongen från Gusk och har innan dess representerat VP, Upsala IF och Fyris.