I fjol: Fyrisfjäderns svit på nio raka SM-guld fick sitt slut i Solnahallen i fjol när Kista vann en rysare med 4–3 i matcher.

I år: Ordningen är återställd i Badmintonsverige.

– Alla våra spelare har höjt sig en nivå under våren, det är fantastiskt att se. Alla har gjort det jävligt bra, jag är stolt, säger lagledaren och pådrivaren Gert Künka som jublade högst av alla efter SM-guldet.

Artikelbild

För andra året i rad avgjordes SM-finalen i en enda match i Solnahallen. Men för första gången var det inte nervöst, det stod visserligen och vägde i seten men det kunde aldrig ha tippat över åt fel håll. Det var så där Fyrisfjädernlikt starkt när SM-guldet spelades hem till Uppsala igen.

4–2 i matcher – och aldrig nervöst.

Nico Ruponen och Amanda Högström gav Fyrisfjädern en smakstart efter seger i tre raka set i den inledande mixeddubbeln mot Indra Lesmana och Cecilia Bjunér.

Henri Hurskaien fyllde på med en dramatisk seger i en femsetare mot Hermansah, varpå Tim Foo och Mattias Borg gjorde jobbet i sin herrdubbel mot Adam Khan/Yoni Holm Lovén.

Artikelbild

3–0 i matchen som blev 3–1 efter förlust i damdubbeln. Den som fick äran att avgöra för Fyrisfjädern?

Mattias Borg, förstås.

Stjärnan som i fjol värvades från Malmö, men som i stället för ett första lag-SM-guld i karriären fick vara med och förlora förlora klubbens första SM-final på nio år.

– Jag hade ju tappat två raka SM-finaler innan det här, först med Malmö och sedan med Fyrisfjädern i fjol. Det här var skönt, säger Mattias Borg som bjöd på ett drama i sin singelmatch mot välmeriterade Kistastjärnan Sakti Kusuma.

3–0 i set siffror som är svåra att snacka bort, men avgörandet efter ett drama i andra set där Borg vände 8–9 till seger med 11–9.

– Det är så härligt att Mattias får avgöra. Han går all in och bjuder på sig själv. Han håller inte tillbaka något och bjuder på sitt allra, allra bästa, säger Gert Künka.

Mattias Borg själv:

– Jag visste att jag kunde gå in och avgöra. Det var ganska nervöst i början, jag var lite tung i benen och han spelade ganska bra också. Det var skönt att jag kunde knipa ihop andra setet, säger Borg som under matchen bjöd på vilda segergester och kastade sig på planen som gjorde att han vann ”omöjliga” bollar.

– När det är så här mycket folk, när det är final, blir jag en känslomässig spelare. Sedan handlar det ju om laget också, man spelar för laget. Jag tycker det är väldigt roligt och njuter av det och jag försöker showa och bjuda publiken på något extra. Sedan vet jag inte exakt vad jag gjorde …

Ett lika vilt guldfirande är inte att vänta för Fyrisfjäderns stjärnor. Redan i helgen avgörs individuella EM i Frankrike och både Borg och Hurskainen har planer att gå långt. Även där.