Rospiggarna låg länge med på en direktplats till semifinalen, men har halkat ner till tredje plats efter par förluster och hotas dessutom av Vetlanda som ligger på fjärde plats inför tisdagens avslutande grundserieomgång.

För att Rospiggarna ska bli tvåa i tabellen krävs följande:

1) Seger mot Lejonen med många poäng.

2) Att Smederna förlorar borta mot Dackarna med mer än två poäng eller mer.

Vid ett sådant scenario avgörs det hela på förarpoäng. Just nu har Rospiggarna 620–548, alltså plus 72 som ger en kvot på 1,131. Smederna har 634–535, en poängskillnad på 99 som ger en kvot på 1,185.

Om Smederna förlorar med – låt oss säga – 48–42 så måste Rospiggarna vinna mot Lejonen minst 22 poäng. Men vinner Dackarna med större siffror så krävs det alltså inte lika stor seger för Rospiggarna. Bara att ta fram kalkylatorn!

Nu kanske Rospiggarna i första hand ska sikta in sig på att hålla Vetlanda bakom sig i tabellen, vilket man gör vid seger mot Lejonen. Vetlandas poängskillnad är mycket sämre än Rospiggarnas och då hjälps det inte att man kör mot jumbon Masarna.

Det är viktigt för Rospiggarna att bli sämst trea eftersom det är tredje lag som får välja motståndare i kvartsfinalen – femman eller sexan. Dessutom väljer man om man vill börja på hemmaplan eller på bortaplan.

Läget i toppen av tabellen:

Dackarna 639–531 25

Smederna 634–535 23

Rospiggarna 620–548 20

Vetlanda 606–562 20

Kvällens matcher, med resultatet från det förra mötet (det lag som tar flest poäng sammanlagt i de två matcherna får som bekant en bonuspoäng i tabellen):

Rospiggarna–Lejonen, Masarna–Vetlanda, Dackarna–Smederna, Indianerna–Västervik.

Man kan kanske tycka att tisdagens gratismatch (för publiken) i Hallstavik känns betydelselös, men så är det alltså inte. Det är ganska mycket som står på spel.