För knappt en månad sedan meddelade Sirius och Gusk att man startar ett samarbete samtidigt som Sirius valde att dra sig ur U21-serien. Tanken är att Gusk ska bli ett naturligt steg för de U19-spelare som tar examen från Sirius akademi, men inte kan slå sig in i A-truppen. Tanken har funnits i två år berättar Söderlund, men det var först när den nya organisationen i Sirius var på plats som det gick att förverkliga.

– Det är inget nytt initiativ. Jag och Conny Sveijer (Sirius akademi) har pratat under två års tid och försökt jobba för att det här ska bli något åt det här hållet. Jag är ofantligt glad att det blivit så, men det har tagit två års samtal, säger Zaine Söderlund.

Varför?

– Sådana här saker tar tid och sedan är det väl så att dagens styrelse och tränare i Sirius är mer benägna att jobba mot det här hållet. När vi jobbat under de här två åren så har det visat sig att Norrköping har gjort såhär (med Sylvia), AIK har gjort såhär (med Vasalund) och nu även Hammarby (med Frej), säger Söderlund.

De tidigare tränarna sade flera gånger att Gusk inte spelade Sirius typ av fotboll ...

– Jag kan inte svara på vad de säger, men jag och Oscar har ägnat flera dagar nu åt sättet vi spelar. De sista två åren har vi spelat åt samma håll. När vi sitter är grundvärderingarna exakt samma.

Tanken är alltså att spelare som lämnar Sirius akademi ska kunna gå till Gusk och fortsätta att utvecklas. Redan inför 2018 tog fem tidigare U19-spelare steget till Gamlis IP och nu fortsätter alltså samarbetet på ett tydligare sätt.

– Det här är något som vi tror stenhårt på. Nu gör vi ett nytt avtryck i fotbolls-Uppland, säger Söderlund.

Inom ramen för samarbetet blir även Sirius akademitränare Oscar Zettergren assisterande tränare till Söderlund.

– För vår del märker vi att våra U19-spelare inte är färdiga att konkurrera i allsvenskan när de är för gamla för att spela hos oss. För att fortsätta utveckla de spelarna är det här en perfekt plattform, säger den tidigare Gusk- och Siriusbacken.

Flera andra klubbar har redan gått över till den här modellen där svenska mästarna AIK i fjol luftade flera spelare i Gusks division II-serie hos Vasalund, ett lag som vann serien och gick upp i ettan.

– Vi har sett att det gå bra i andra städer och klubbar. Nu testar vi det och gör ett ordentligt avstamp, men sedan kan man inte lova guld och gröna skogar redan första året, men kan det här få ske på rätt sätt 2019, 2020 och 2021 så tror jag man kan få en oerhörd effekt för både Sirius och Gusk, säger Zettergren.

När Gusk körde igång säsongen 2019 var tre tidigare U19-spelare från Sirius på plats i form av Buster Sjöberg, Gabriel Jansson och Olle Ekman. Exakt vilka spelare som tar klivet till Gusk är inte klart i nuläget.