När UNT når Julia Angelsiöö håller hon precis på att ta igen sig efter ett träningspass i den italienska alpstaden Livingo. Skidåkaren, vars klubbtillhörighet är Storvreta IK, slutade på 15:e plats i helgens 60 kilometer långa lopp i österrikiska Seefeld. Loppet var deltävling nummer tre av tolv i långloppsvärldscupen och nu laddar hon inför tävling nummer fyra, La Diagonela i St. Moritz, Schweiz.

– Jag kan inte klaga. Helgens tävling var min bästa hittills. Vi laddar på hög höjd eftersom nästa start är på 1750 meter och sedan klättrar man upp till 1900, säger skidåkaren.

Vinterns fina resultat har lett till att Angelsiöö knipit åt sig den rosa västen som den som leder ungdomsklassen får bära.

– Det är klart man är väldigt glad över att få ha den, men det är stenhård konkurrens. Det är svårt att njuta. Man försöker bara att ladda om till nästa tävling och det är många deltävlingar kvar att fajtas på.

Årets säsong är Angelsiöös första som långloppsåkare efter att hon under fjolåret snappats upp av det svenska proffsteamet Team Serneke, som även Östervålaåkaren Pontus Nordström tävlar för. 26-årige Pontus slutade bland annat på 24:e plats i det senaste loppet.

– Det är otroligt fördelaktigt att vara med i ett team, säger Julia Angelsiöö. Man kan inte göra det här utan deras uppbackning. Det är så mycket man inte behöver tänka på, de hjälper till med alltifrån resor till att fixa skidorna.

Julia Angelsiöö, som numera bor i Östersund, har varit på resande fot i ungefär en månad. Hon har tävlat i Italien och ska hinna med att tävla i Schweiz, Österrike och Tjeckien innan säsongen avslutas i skandinaviska skidspår.

– Det är sjukt fint härnere och jag är inte så ledsen över att slippa Sverige i januari, men visst är det lite jobbigt att vara borta en längre tid.

Deltävling nummer åtta blir en speciell sådan. Den 3 mars är det dags för Vasaloppet och då ska Angelsiöö göra sin första långa vasa. Med sina 90 kilometer är det det längsta loppet bland de olika deltävlingarna.

– Det är långloppsåkarnas VM. Själv har jag bott i Mora i fyra år när jag gick på skidgymnasiet och jag har en speciell relation till just Vasaloppet. Man har levt Vasaloppet och alltid varit på plats och jobbat där under de åren.

Tanken inför säsongen var att Angelsiöö skulle vara med och köra 10 kilometer fristil under SM-tävlingarna i Sundsvall. Nu ser det däremot ut som att hon tvingas kasta in handduken på den fronten.

– Om jag ska ha chansen att tävla om den rosa västen måste jag prioritera världscupen. Det är mycket man vill hinna med att göra men lite tid att återhämta sig. SM hamnar tyvärr i kläm.

Däremot ser det ut att kunna bli andra tävlingar än Vasaloppet på svensk mark under säsongen.

– Jag har inte uteslutit att vara med på Sverigecupen som är i Hudiksvall i slutet av februari.