Efter tre utklassningssegrar i gruppspelet, 15-1 i kvartsfinalen mot Slovakien och 7-3 mot Schweiz i semifinalen blev finalen mot ärkerivalen Finland desto hårdare.

Sara Helin gav blågult ledningen drygt sex minuter in i första perioden, men Finland utjämnade i numerärt överläge fem minuter senare genom Tiia Ukkonen.

Svängigt

Påhejade av en entusiastisk hemmapublik i Hakametsä Arena i Tammerfors kunde Silja Eskelinen ge Finland ledningen i slutet av första perioden.

Sveriges lagkapten Josefina Eiremo utjämnade två och en halv minut in i mittperioden, men Finland återtog ledningen sex minuter senare.

Men så kom en lyckominut drygt halvvägs in i perioden där Sverige först kvitterade genom Emelie Wibron. Och så kom 4-3 tack vare en bjudning från Finlands målvakt Jonna Mäkelä, som kastade bollen rakt i gapet på anstormande svenskor. Therese Karlsson passade till Amanda Larsson, som drog Mäkelä och backhandlyfte bollen i mål.

Men den finländska kvitteringen kom exakt en minut in i tredje perioden genom Elina Kujala.

I slutskedet hade Sverige ett flertal chanser att avgöra, både i numerärt överläge och något senare när finländskorna av misstag spelade med enbart fyra utespelare.

Den tio minuter långa förlängningen blev mållös och VM-finalen kom att avgöras på straffar.

Delgado Johansson hjälte

Finland fick börja och tog ledningen i andra omgången genom Veera Kauppi. Amanda Delgado Johansson utjämnade i den fjärde omgången. Nina Rantalas mål i den femte och sista ordinarie straffomgången satte press på Anna Jakobsson, som lyckades hålla nerverna i styr och utjämna.

Och i den sjätte omgången lyckades Sara Hjorting, som byttes in efter tre straffar, få fingrarna på Veera Kauppis straff.

Jag fick väldigt långa fingrar på den, jag tar till dem ibland, sade Hjorting som var euforisk över att få chansen att bidra till guldet.
Jag vet att jag är vass på straffarna och Emelie (Frisk) ville lämna över mig och det tackar och bockar jag för. Det här var min viktigaste straffräddning i karriären, sade hon till TT.

Hjortings långa fingrar betydde att Delgado Johansson, till vardags i superligalaget Uppsala, fick chansen att avgöra. Och hon tog den. Högerskytten gjorde ännu en snabb dragning över på backhandsidan och lade bollen i mål.

Jag finner inga ord. Det är helt galet. Jag försökte spela att jag inte var särskilt nervös, men alltså... vad nervös jag var, sade straffhjälten till TV4.