Två långa blåsvarta karriärer går in på sitt upplopp och när Sirius under söndagen tar emot Selånger så kommer Petter Österberg och Johan Claesson att göra sina sista matcher för Sirius på Studenternas. Efter sammanlagt 20 säsonger i Sirius är det dags att ta farväl.
– Det känns lite speciellt så klart, lite vemodigt. Jag har upplevt många fina stunder på Studenternas och nu ska man spela en sista match där, säger Österberg.
– Jag har ju varit förberedd på det här en längre tid nu, men det blir så klart speciellt. Jag tror att det blir många nya känslor som man aldrig har upplevt i samband med match. Jag tror det blir sorgset, säger Claesson.

Både Österberg och Claesson kom till Sirius i ungdomsåren från Alunda respektive Hagby. Som en av höjdpunkterna under sina karriärer nämner de just SM-finalen för juniorer 1999 på Studenternas.

Vilka andra höjdpunkter vill ni lyfta fram?
– När vi kvalade mot Bollstanäs på Studenternas för att hålla oss kvar i tvåan, det var väldigt viktigt för klubben att vi lyckades. Vi har varit med när det har varit som mörkast för klubben och Sirius var nära konkurs fram till nu då det är väldigt positiva vindar. Det har varit en resa, säger Johan Claesson.

Österberg och Claesson lämnade Sirius för spel i allsvenskan med Gefle i inför säsongerna 2005 och 2006. Österberg flyttade hem till Sirius efter två allsvenska säsonger medan Claesson efter tre år i Gefle gjorde två proffssäsonger i amerikanska Portland Timbers innan det inför säsongen 2011 bar hem till Uppsala igen.
– Jag är stolt över att ha fått spela över 200 matcher i Siriuströjan, det är få som har lyckats med det. Sedan fick jag även förmånen att spela allsvensk fotboll, vilket också var kul så klart, säger Österberg om vad han är mest stolt över i karriären.
Johan Claesson:
– Jag minns när jag och Petter satt på gymnasiet och satte upp mål för att spela allsvensk fotboll. Det kändes långt dit då med division II-spel, men vi lyckades ändå ta oss dit den långa vägen. Vi har fostrats genom Uppsala och visat att det går.

2009 var Petter Österberg med när Sirius åkte ur superettan. Han har under samtliga säsonger i division I norra varit med och krigat för att försöka ta laget tillbaka igen. Den senaste säsongen har dock kantats av skador, detta efter att Österberg dragit på sig en stressfraktur under försäsongen. När Sirius nu åter är tillbaka i superettan, känner Österberg att kroppen inte hänger med längre.
– Nej, det har varit en process att inse det så klart. I somras hade jag förhoppningar på att kunna spela vidare, men när det började göra ont på samma ställe igen så kände jag att kroppen inte kommer att klara av ytterligare en nivå, säger Österberg.

För Claesson har skadetiden varit längre. Under sommaren 2011 började problemen med ljumsken, en skada som höll honom borta hela 2012 och som aldrig riktigt läkte.
Är du besviken över att det blev såhär när du kom hem?
– För personlig del är jag det, men jag kom hem för att Sirius skulle gå upp i superettan och det har vi gjort nu. Jag skulle aldrig byta ut det här mot speltid under tre år, säger ”Clage”.

20 säsonger försvinner från Sirius, ser ni någon som kan ta över efter er?
– Kim Skoglund har ju gjort en del säsonger, kan han stanna kvar så kan han bli en sådan. Carl Nyström har absolut rätt personlighet, han är lite av en ”Gurra” Segerström-typ, säger duon.

På söndag väntar alltså avskedsföreställningen på Studenternas. Mittfältsduon förväntar sig dock inget storslaget farväl.
– Vi är tacksamma för alla år i klubben, för alla vänner och för en bra fotbollsutbildning. Vi har inte bara gett utan fått väldigt mycket, vi behöver inga speciella hyllningar, avslutar Petter Österberg och Johan Claesson.