Efter att ha arrangerat rally-SM-tävlingar fem år i rad, varav fyra av dem som SM-finaler under Rally Uppsala-flagg, tar SMK Uppsala en paus som SM-arrangör under 2017.

En stor anledning är att stödet från Destination Uppsala, på 100 000 kronor per år, har dragits in.

– Vi hade Rally Uppsala i fem år som var ganska tung att hålla i och när Uppsala kommun hoppade av samarbetet blev det ännu tyngre, säger SMK Uppsala-ordföranden Anders Norstedt.

Jonas Ekebacke, evenemangslots på Destination Uppsala, sade till UNT i somras att han gärna vill få tillbaka en ny rallyfest i Uppsala i framtiden, men i en annan – och större – form.

– Diskussionen har gått fram och tillbaka huruvida vårt stöd ska fortsätta i samma storlek och hur vi ska aktivera oss på ett vettigt sätt som kommun, sade Jonas Ekebacke till UNT i juni förra året.

– Vi har pratat om att pausa vårt stöd under ett års tid, dels för att se om de kan rådda detta själva, om det ens är möjligt, men kanske framför allt för att vi kunna formera oss och se hur vi ska ta det till nästa nivå.

Höstens Rally Uppsala på Vaksala torg blev finalen på en fem år lång succé, och under samma höst arrangerade SMK Uppsala enduroklassikern Novemberkåsan för tionde gången.

2017 blir något helt annat. Nu lyser SMK Uppsala med sin frånvaro i evenemangskalendern och då klubben de två senaste åren, på grund av avsaknad av tävlingsplats, inte heller har lyckats arrangera sin populära Formula Offroad-tävling är SMK Uppsala helt klart inne i ”övergångsperiod” i sitt arrangörsskap.

– Att ha gått från att arrangera ett så stort flaggskepp som Rally Uppsala, och dessutom gjort det bra, gör att det nu blir ett stort vakuum när vi inte längre har kvar den tävlingen, det ska man vara villig att erkänna, säger Anders Norstedt.

Den förre rallycrossmästaren har suttit snart sex år på ordförandeposten i SMK Uppsala, klubben som bildades 1914 och som Norstedt varit medlem i sedan 1965. Årets säsong blir dock den första utan en riktigt ”stortävling” att se framemot.

– Jag brinner för klubben, det är en bra klubb med trevliga människor och när jag fick förtroendet att bli omvald som ordförande var det ingen tvekan att ställa upp, säger Anders Norstedt som hellre ser framåt än bakåt i läget som råder.

– Vi ska under året titta vilken väg vi ska gå framåt som förening. Det får vi återkomma till helt enkelt. Men – vi kan inte bara vara en passiv förening, något måste göras, säger Anders Norstedt som öppnar för en eventuell comeback av den klassiska rallytävlingen Roslagsvalsen.

– Många vill dra efter andan och hämta igen sig, men ambitionen är att komma tillbaka och göra något igen. Vi har en hel del idéer och jag personligen skulle tycka att det vore kul att dra i gång Roslagsvalsen igen, även om det i dag är rätt tufft att göra ett vinterrally, säger Norstedt.