Matematiken var enkel: Smederna måste förlora mot Dackarna och Rospiggarna vinna mot Lejonen. Samtidigt var Rospiggarna tvunget att plocka in 27 poäng på Eskilstunalaget för att gå direkt till semifinal.

Allt såg ut att spricka.

– Jag hade två killar i depån som hjälpte mig med resultatet i Målilla, men nej, jag trodde inte att det skulle gå, säger Mikael Teurnberg, lagledaren som nu gör sin sista säsong på den här posten.

Smederna klarade sig nämligen bra utan skadade Fredrik Lindgren.

Det var oavgjort länge länge i Målilla. I paus stod det 30–30 sedan Niels-Kristian Iversen kört oerhört bra för Smederna.

Samtidigt hade Rospiggarna ledningen mot Lejonen, men med bara 15 poäng.

– Jag visste att det var oavgjort där nere, men för oss var det bara att fortsätta ösa på med allt vi hade. Men nej, jag trodde inte att det skulle gå i det läget. Vi var ju inte bara beroende av vad vi gjorde, säger Teurnberg.

Men det hände något i pausen på HZ Bygg Arena.

– Vi hade ett rejält snack där jag talade om för killarna vad som gällde. Det finns något med det här gänget ...Det är så sammansvetsat. Vi kom ju ut som ett nytt lag efter pausen, säger Teurnberg.

Inför de två sista heaten hade Rospiggarna ryckt till 50–27, men man var totalt beroende av Dackarna.

– Det var lite problem med Svemos hemsida, så vi hade uppdatering från en polsk sajt som hade koll på Dackarnas match.

Dackarna ryckte ifrån till 40–32, men det var absolut inte avgjort.

– Det är som en hockeymatch, det kan svänga snabbt, säger Teurnberg och nämner Anders "Masken" Carlssons mål i slutsekunderna mot Finland i VM-turneringen i Moskva 1986.

– En femetta till Lejonen och en femetta till Smederna, det är åtta poäng direkt. Men inför det sista heatet, när vi hade 27 poäng och jag visste resultatet där nere, då kunde jag andas ut. Då var det klart, säger en leende Teurnberg, som hyllades innan matchen.

En bildskärm visade höjdpunkter samtidigt som Carolas "hey Mickey, du är helt okej, hey Mickey" skrålade ur högtalarna.

– Då blev jag rörd. Det kom några tårar. Jag hade ingen aning om det här, säger Rospiggarnas lagledare.

Nu får Rospiggarna vänta till 18 september på nästa match – semifinal mot någon ur kvartetten Smederna, Indianerna, Västervik och Vetlanda.

– Mycket bra med lite vila. Det är många av killarna som är slitna. Nu får vi tid att jobba på banan också. Det kunde inte ha slutat bättre än så här, säger Mikael Teurnberg.

Det kom 5 983 åskådare, en fantastisk bra siffra även om det var en gratismatch. Publiken återkommer nog, det var en stundtals bra match trots att resultatet skenade iväg rejält.