EM-tävlingarna på Tierp Arena lockade cirka 18 000 besökare under motsvarande tävlingshelg förra året. Platschefen på Tierp Arena, Urban Axelsson, hoppas på ännu fler i år. Torsdag och fredag handlar om kval medan lördagen handlar om kval och elimineringar. På söndagen körs finalerna.

– Vi hoppas på en bit över 20 000 åskådare. Sedan vet vi att det inte är en optimal helg med tanke på student, skolavslutningar och andra grejer, men nu har vi det datumet i EM-kalendern, säger Urban Axelsson.

Deltagarna och åskådarnakommer från hela Europa, och klassen som är höjdpunkten före allt annat är Top Fuel. Här tävlar man sida vid sida, däck mot däck över en sträcka på 402 meter, lika med en kvarts engelsk mil, med 8 000 hästkrafter hästkrafter under huven. Det går från 0-100 på 0,6 sekunder.

Artikelbild

| Urban Axelsson är platschef Tierp Arena. ”Vi hoppas på en bit över 20 000 åskådare”

– Top fuel måste upplevas, det är inget man kan förklara. Det är otroliga krafter som trycker iväg, säger Urban Axelsson.

När det gäller svenska chanser tror Urban Axelsson att de stora chanserna till fina placeringar finns i Pro Stock, i form av bland annat Bengt Ljungdahl.

När det gäller lokala förare så tror Urban Axelsson att Micke Larsson har goda möjligheter i klassen Top Methanol Funny Car.

Under helgen uppmärksammas det även att svensk dragracing fyller 50 år under 2018.

– Den första svenska tävligen kördes i Anderstorp 1968. Vi ställer bland annat ut gamla bilar från 60- och 70-talet och dessutom är några av förarna och stjärnorna, både svenska och utländska, från den tiden på plats under helgen, säger Urban Axelsson.