När Josh Wicks skrev nytt kontrakt med Sirius i vintras började Lukas Jonsson att se sig om efter möjligheter att få speltid någon annanstans. Valet föll på norska Mjöndalen och resten är, som man brukar säga, historia. Samtidigt som Jonsson gjort succé i den norska andraligan med nio hållna nollor under våren så åkte Wicks dit för dopning i början av april, något som skickade Sirius på målvaktsjakt. Efter att den temporära lösningen Joakim Wulff lämnat så är det den återvändande Jonsson som ska rädda laget kvar i allsvenskan.

– Att jag skulle komma tillbaka var mer eller mindre klart ganska tidigt i och med att de inte hittade någon fullvärdig ersättare till Josh. Sedan handlade det om vilken roll jag skulle få när jag skulle komma tillbaka, säger Lukas Jonsson.

Du har kommit tillbaka för att spela ...

– Jag kommer bara tillbaka för att få spela annars hade jag försökt att förlänga lånet eller söka mig någon annanstans. Man spelar inte en hel vår, gör det bra, kommer tillbaka och inte får spela. Det är min tanke och det är väl deras tanke också..

Har du fått indikationer på att du är förstavalet?

– Svar ja.

Lukas Jonsson debuterade i allsvenskan i fjol för Sirius under lagets sämsta period under hösten. Det blev totalt sex matcher från start, ett inhopp och hela 19 insläppta mål.

– I höstas var det väldigt speciellt. Jag hade absolut en del i det, men framför allt var det laget som inte fungerade. Det var tufft att debutera på det viset.

Vill du ha revansch nu?

– Jag vet inte. Fokuserar jag på det och börjar tänka så ... vi kanske förlorar med 3–0 mot IFK Göteborg på söndag. Man vet inte, det gäller att inte bygga upp något för det kan förstöras snabbt. Den här våren har jag byggt upp något för mig själv, att jag kan hålla nollan och inte behöver släppa in tre mål varje match, att jag är en ganska okej målvakt.

Sirius ligger som bekant sist i allsvenskan, men Lukas Jonsson är ändå hoppfull inför det som komma skall.

– Jag kommer in med gott självförtroendet, jag har inte förlorat så många matcher eller släppt in många mål. Jag är optimistisk och det är väl de flesta också om man börjar gräva kring laget. Alla är ganska överens om att allting finns på plats för att det ska gå. Nu kommer jag och "Robban" in, bara det ger mer struktur.

Vad har ni för chanser att klara er kvar?

– De är stora, men det är upp till oss. En vinst på söndag med rätt resultat så kan vi vara på rätt sida strecket. Vi måste tro på det, säger Lukas Jonsson.

Lyssna på hela intervjun med Lukas Jonsson i UNT:s allsvenska podcast Are You Sirius? i spelaren ovan eller via iTunes/Acast.