För en och halv vecka sedan stod det klart att skidskyttecirkusens världscupavslutning ska arrangeras i Tiumen, Ryssland, 20–25 mars. Trots den utbredda dopningen som påvisats i landet de senaste åren.

Internationella skidskytteförbundets (IBU) beslut att förlägga säsongens sista världscuptävling på orten kritiserades då av den nu dubble svenske OS-medaljören Sebastian Samuelsson.

"Enormt besviken över IBU:s beslut i dag att, trots stora påtryckningar från aktiva, behålla världscupavslutningen i Ryssland", skrev han på Twitter.

På fredagen kom beskedet, från pågående OS i Pyeongchang, att det tjeckiska skidskyttelandslaget väljer att bojkotta arrangemanget i Tiumen.

Under rådande omständigheter tycker vi att Ryssland inte ska arrangera internationella tävlingar. Vi har gjort ett visst ställningstagande, som innebär vissa uppoffringar, och det skulle vara fel att inte fullfölja det nu, säger Jiri Hamza, ordförande för det tjeckiska skidskytteförbundet, enligt ett uttalande till den tjeckiska webbplatsen iDNES.

Enligt nyhetsbyrån AFP kommer heller inte Kanada och USA att delta vid världscupavslutningen. I september 2016 tilldelades Tiumen skidskytte-VM 2021. Men efter påtryckningar förlorade den ryska orten värdskapet i februari i fjol.