Uppsala Basket är på nytt i ett utsatt läge i Svenska basketligan dam och hotas av negativt kval. Lösningen i år? Densamma som i fjol.

Ashleigh Brown tar steget ut på planen – och gör comeback i måstematchen hemma mot Visby Ladies redan på söndag.

Den 30-åriga amerikanskan gjorde comeback vid motsvarande läge av säsongen även i fjol. Den gången hann hon med sju matcher med ett snitt av 10,1 poäng och 6,4 returer per match.

Artikelbild

| Ashleigh Brown är på väg att snöra på sig basketskorna igen.

– Vi resonerade oss fram till det här beslutet. Vi behöver få in en spelare av Ashleighs typ, en som är erfaren och kan plocka returer. Vårt lag är egentligen inte så dåligt som resultaten säger, men vi har inte fått ihop laget. Nu ser det bättre ut och med Ashleigh får vi ytterligare en spelare som kan leda spelarna på planen, säger Sonja Entzenberg, klubbdirektör i Uppsala Basket.

Den amerikanska coachen har tidigare spelat i Sverige i sju säsonger, med spel för bland annat Visby Ladies, Kvarnby och Eos, men skrev inför säsongen 2017/2018 på som assisterande coach för Uppsala Basket efter en skadefylld period i Umeå.

– Vi hoppas att hon kan gå in och göra samma jobb som förra säsongen. Att vara en ledare på planen, göra vårt defense bättre och kontrollera returtagningen. Hon är förstås matchotränad, men utifrån vad vi har sett kommer hon prestera, säger Sonja Entzenberg.

Uppsala Basket gör fler förändringar inför avslutningen av grundserien. Ashleigh Brown har varit assisterande coach till Janne Hänninen, och ersätts nu av rutinerade Ike Person som gör comeback som coach på liganivå.

– Vi behöver ha mer erfarenhet när det kommer till coachandet och med sin erfarenhet och den typ av coach Ike är, tror vi verkligen på det här, säger Sonja Entzenberg.

Söndagens hemmamatch mot Visby är en måstematch i bottenstriden och ser också ut att bli en publikfest när det bjuds på fri entré. Om det egna publikrekordet på 612 personer (från den andra semifinalmatchen mot Luleå säsongen 2013/14) slås ska dock vara osagt.

– Vi hoppas på mycket folk, men jag tror inte vi slår något publikrekord. Vi hoppas på runt 400 personer och bra stämning när vi går för vår första hemmaseger för säsongen, säger Sonja Entzenberg.