Stora spelare spar stora prestationer till stora matcher brukar det heta. Storvreta? Ja, de spar sina prestationer till den tredje perioden.

Heta fakta:

Kvartsfinal 1: 4–5 blev 10–5 efter sex raka mål i den tredje perioden.

Kvartsfinal 2. 1–3 blev 4–3 efter tre raka mål i den tredje perioden.

Kvartsfinal 3?

Tja, 1–4 blev 5–4 till Storvreta – efter en vändning i den tredje perioden och ett avgörande i sudden death.

– Nu är det två matcher på raken som vi har varit riktiga dåliga i den andra perioden, så det är skönt att vi kan växla upp, att vi har den styrkan, säger matchvinnaren Albin Sjögren.

Landslagsbacken Robin Nilsberth fyller i:

– Vi var i dvala i två perioder, vi hade inget riktigt flyt och de gjorde det trångt för oss. Sedan visade vi varför vi är mästarlag i den tredje perioden och bara ”möljde” på och till slut blev det utdelning.

Vändningen inleddes i powerplay. Två gånger om small det bakom Jonathan Edling när Storvreta ställde upp.

2–4 (0.41) Tobias Gustafsson satte reduceringen högt bakom Helsingborgsmålvakten.

3–4 (7.38) Robin Nilsberth hittade krysset i spel fem mot fyra.

Storvreta fick upp ångan av målen och kvitteringen dröjde inte länge.

4–4 (10.04): Jimmie Pettersson drog till direkt från kanten och hittade bortre.

Segermålet lät däremot dröja på sig. Albin Sjögren tog det dock med ro.

– Det kan inte bli islossning varje match. Vi hade bra utdelning i powerplay, men någon match måste ju gå till sudden också, säger Albin Sjögren.

Väl där klev Storvretas och hela superligans poängkung fram. På pass från Henrik Stenberg stod Sjögren på rätt plats vid rätt tillfälle och rakade in 5–4-målet som ger Storvreta en ointaglig (?) 3–0-ledning i kvartsfinalserien.

Skönt att avgöra?

– Jag vill ju vara där när det ska avgöras och jag ska vara den spelaren. Tränarna litar på mig, säger Albin Sjögren som beskriver suddenmålet som ett av hans lättare i år.

– ”Henke (Stenberg) gör det bra när han rundar sin kille bakom mål och jag stod bara i princip i slottet och väntade … Det var inte det svåraste målet jag har gjort, men det bland det skönaste.

Nu måste Helsingborg vinna fyra raka matcher mot Storvreta för att ta semifinalbiljetten. Avgörandet kan ske redan i Helsingborg Arena på torsdag. Frågan är Helsingborg orkar ladda om? Och om Storvreta orkar ösa på?

– Det var lite att vi skulle behöva gå ned på folk i dag, för det sliter lite på kroppen, men det är skönt att vinna och ha 3–0 i matcher och kunna avgöra redan på torsdag, säger Albin Sjögren.

Robin Nilsberth är inne på samma sak:

– Det var tredje matchen på fem dagar och vi hade inte de piggaste benen, men vi var fina i skallarna. Vilket häftig avslutning det blev.