Pettersson och kedjekamraten Robert Nilsson kom till Karjalaturneringen efter en het höst tillsammans i schweiziska Zurich.

Det blev ett mål på två matcher ihop i en kedja med Anton Lander som center.

Det Fredrik Pettersson påpassligt vallade via ryggen på målvakten Mikko Koskinen.

Det negativa: ett uddlöst svenskt lag låg redan under med 0–3 i det läget.

Det är inte vår bästa match direkt. Tråkigt avslut, vi hade ju chansen att vinna turneringen, sade Pettersson, stor profil i VM-guldlaget 2013 i Globen då han avgjorde kvartsfinalen mot Kanada med sin fräcka slagskottsstraff.

"Skulle gjort fler"

Sedan dess har inte den förre Frölundaforwarden spelat något mästerskap med Tre Kronor.

Han är förstås sugen på OS. Men räcker det han visade upp i Helsingfors ända till Pyeongchang?

Jag är ändå nöjd. Jag tyckte att nu i andra matchen satt sakerna lite bättre. Vi hade en del bra chanser, men fick vi bara dit en. Det kändes som vi skulle ha gjort några till. Jag hoppas att jag och "Robban" är aktuella för vi har haft en het höst och tuggat på bra i Schweiz, sade han.

Eftersom Zürich hade CHL-match i tisdags fick de bara två matcher och en träning med Tre Kronor.

Det är klart att man hade velat ha några dagar och skapat lite mer kemi med resten av laget, sade han.

Det blir samma sak om duon är aktuell för den andra och sista turneringen inför OS också, Channel One Cup i Moskva den 13–17 december. Den 12 december spelar Zürich sin kvartsfinalretur hemma mot Liberec.

Finländskt ryck

Assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv var nöjd med duon.

Både "Robban" och "Freddan" kom ju in sent, men de gjorde det ändå bra. De kom hit med en bra inställning och försökte, sade Garpenlöv.

Finnkampen rann svenskarna ur händerna under de första tio minuterna av andra perioden. Då gick hemmalaget från 1–0 till 3–0.

Magnus Hellberg, som storspelade och höll nollan mot Kanada i fredags, byttes ut efter det tredje målet mot Jhonas Enroth. Då hade Hellberg släppt in tre mål på tolv skott.

Fredrik Pettersson reducerade kort därefter och höll Tre Kronor siffermässigt med i matchen.

Spelmässigt var Finland bitvis klasser bättre mot ett tröttkört svenskt lag.

Tar Finland poäng mot Kanada på söndagen vinner laget egna turneringen. Men faktum är att Sverige inte är helt borta. Förlorar Finland i ordinarie tid kan fyra lag hamna på sex poäng och då avgör målskillnad.