Krönika Jag var på plats i backen vid Graneberg när Juha Narkiniemi vann Skandisloppet. En segrare från Upsala Cykelklubb. En jättesensation.

Trots att det är 36 år sedan så minns jag spurten uppför backen från Dag Hammarskjölds väg mot Skarholmen.

Jag minns UNT:s fotograf Rolf Hamilton som slet hårt för att få de bästa bilderna. Han åkte runt i sin Volvo Duett och höll fingret konstant på avtryckaren till sin Canonkamera.

Nu har jag fått vara med om en UCK-seger igen. Inte i Skandisloppet – eller Scandinavian Race som det heter numera – utan i Tour of Uppsala.

Det finns få likheter mellan Ida Erngrens seger i fredags och Juha Narkiniemis 1982. Den största är klubbtillhörigheten – Upsala Cykelklubb. När Narkiniemi spurtade sig till segern så kunde Erngren defilera hem (nåja, allt är ju relativt) toursegern i fredags.

Att någon UCK-åkare skulle vinna lördagens Scandinavian Race var en utopi. Om Staffan Arvidsson hade hängt med i den första utbrytningen och sedan spurtat hem en seger så hade det varit en sensation i stil med Vitrysslands hockeyseger mot Tre Kronor 2002.

Om vi bortser från Ida Erngren så är det tunt på toppen i Upsala Cykelklubb.

Staffan Arvidsson är bäst bland killarna, men det finns inte längre någon som kan vinna tävlingarna på hemmaplan. Numera är UCK bäst på att arrangera tävlingar.

Det här veckoslutet slår det mesta.

Uppsala är en cykelstad – ingen tvekan om det. Nu hör ju jag till den skara som tycker att Uppsalas politiker totalt missat det här med ”ringleder” för biltrafiken. De ”genomfartsleder” som fanns – och som gjorde att trafiken flöt någorlunda – är bortplockade och har blivit så kallade stadsgator.

Det som fattas i Uppsala just nu är publik. Grässlänten vid slottet var ett lysande undantag.

Intresset för tävlingarna är förhållandevis stort – det kan vi se på UNT:s besökssiffror på webben – men efter banorna är det tunt.

Det som jag tror saknas är bland annat tre saker:

1) En hemmastjärna från UCK. Ida Erngren kan bli en sådan profil men är inte det än. Kanske kan hon locka några hundra fler nästa säsong?

2) Ännu bättre information om tävlingarna, information som når ut till flera än de redan inbitna.

3) En informationstavla på någon av förbilarna där det står hur många varv som är körda eller hur som återstår. Kanske en speaker också för de som är ute på banan och tittar?