I en nervös VM-debut 2016 slutade Albin Ridefelt på en 12:e plats i medeldistansen och under 2017 var besvikelsen stor när en 18:e plats på favoritdistansen var ett faktum.

Nu går Ridefelt för revansch och kanske en dubbel sådan då han fick värsta tänkbara start på EM som avgjordes i maj, när han tvingades bryta medeldistanskvalet på grund av skada.

Årets VM arrangeras i Lettland 4–11 augusti, med Riga och Sigulda som huvudorter, och Sverige åker dit med elva löpare (sex damer och fem herrar) och ambitionen att för tredje året i rad bli mästerskapets främsta nation.

– Det är ett fullt realistiskt mål. Vi har medaljchans varje gång vi ställer oss på start, säger förbundskapten Håkan Carlsson, som i ett pressmeddelande berättar att han haft ett svårt pussel att lägga de senaste dagarna.

– Ja, det är riktigt knepigt emellanåt. Men det är ju egentligen bara angenäma bekymmer; svårigheten består i att välja mellan många väldigt duktiga löpare och det är såklart tråkigt att tvingas välja bort starka namn.

Albin Ridefelt är uttagen att tävla över medeldistans, stafett samt långdistans. Övriga uttagna på herrsidan är Gustav Bergman (OK Ravinen), Jonas Leandersson (Södertälje-Nykvarn), Martin Regborn (Hagaby Goif) och Emil Svensk (Stora Tuna).

På damsidan lyser Tove Alexandersson (Stora Tuna) starkast. Övriga uttagna är: Helena Bergman (OK Ravinen), Sara Hagström (IFK Göteborg), Karolin Ohlsson (Järla Orienterin), Lisa Risby (OK Kåre), Lina Strand (Göteborg-Majorna OK).