Han har kallats tidernas dyraste innebandyvärvning ända sedan han valde att lämna kontraktet med Caperiotäby för snart fyra år sedan. Då hade Storvreta tre raka guld och Sundstedt sade sig vilja vara med och bidra till ett fjärde. Så blev det inte. Efter uttåg i semfinalen 2013 och finalförlust i sudden death mot Falun 2014 nådde Storvreta inte ens slutspel i fjol. Nu är Rasmus Sundstedt inne på de sista självande dagarna på sitt fyraårskontrakt. Frågan är om dagens final mot Linköping i Tele2 Arena blir hans sista insats i Storvretatröjan? Han säger att de uppgifter som pekat mot att han skulle vara klar för spel i Schweiz nästa säsong inte stämmer men att det är ett alternativ.

Är Storvreta helt borta?

– Nej, jag har inte tagit bort dem överhuvud taget. Och det känns inte som att jag vill spela i någon annan klubb än Storvreta i Sverige.

Artikelbild

När finalröken skingrats ska han och klubb- och sportchefen Kim Knudsen sätta sig ned och diskutera framtiden. Men om det ska bli fortsatt spel i Storvreta lär det bli en flytt med familjen till Uppsala. Att fortsätta pendla från Värmdö tänker han inte göra. Det är över tio mil från hemmet till träningarna och när det varit som värst med köer och olyckor i trafiken har det tagit honom två och en hlav timme enkel väg. Under säsongen har han två gånger i veckan i Uppsala för att hinna till tidiga morgonträningar.

Men kontraktssnacket är sedan en tid tillbaka lagt åt sidan, allt fokus finns på dagens uppgift: SM-final inför uppemot 20 000 åskådare. Ska Storvreta vinna – och Sundstedt äntligen få ta sitt första SM-guld – krävs att man kommer upp i en liknande nivå som tidigare i slutspelet. Sundstedt vill göra avtryck.

– Det är klart att jag vill vara med och bidra. Jag ska ta en stor roll i finalen, vara en av de ledande spelarna. Nu är det dags att vinna guldet, säger Sundstedt när han träffar UNT på ett café vid en stormarknad ett par dagar före finalen. Skägget håller slutspelsklass och han bär en keps bak-och-fram på huvudet. Han ser lika avslappnad ut som han ibland kan göra på planen. Men 27-åringen har en teknik som är något utöver det vanliga. Och dessutom är han expert på en fint du inte ser många andra spelare. Den när han utmanar en försvarare och vänder runt blixtsnabbt – på backhandsidan – och kommer till skott.

– Det är något som kommit med åren. Nuförtiden är det inte så lätt att bara gå in och dra ett dragskott. Alla täcker mycket skott och vill täcka mycket skott. Det gäller att komma på något nytt och går det inte på forehand så får man testa på backhand.

Vad talar för att ni vinner?

– Kommer vi upp i den nivån som laget har spelat på efter jul är vi väldigt svårstoppade. Nu är det inte längre en femma som ska producera, nu är det tre som har levererat.

Hur fick ni till vändningen?

– Vi hade möten och pratade igenom allting och kom fram till att vi måste kämpa en hel match och att det krävdes lite mer för att vinna en match. Vi fick ihop det väldigt bra.

I slutet av grundserien hamnade han i förstakedjan med Alexander Rudd och Albin Sjögren.

– Rudd är väldigt enkel att spela med, han är bollskicklig och slår luriga passningar, och jag och Albin har hittat nåt bra. Båda vill ju egentligen stå på vänsterkanten och skjuta men Albin har tagit en lite ny roll, säger han.

VM-guld har han vunnit två gånger. Nu SKA han bara ta en ny titel. Sitt första och Storvretas fjärde SM-guld.

– Jag vet hur det är att torska. Nu vill jag känna på hur det är att vinna.