Almtuna var illa ute efter fyra raka förluster – och när dessutom de närmaste matcherna var mot AIK på bortaplan och serieledande Timrå så mörknade det ytterligare.

Det hade kunnat bli hiss neråt i tabellen.

Det blev tvärtom. Tre poäng mot både AIK och Timrå var starkt med tanke på den negativa trenden.

Nu åker Almtuna på en roadtrip till Småland. Först Oskarshamn på lördag och sedan Västervik på måndag.

Inför Timråmatchen hade tränaren Martin Gudmundsson ett segerrecept: Hög forechecking. Och redan i första eller andra bytet blev Timrå fastspelat i egen zon av en forecheckande Victor Rollin-Carlsson.

Frågan är vilket recept Gudmundsson rekommenderar nu.

– Timrås kanske enda svaga del är backsidan medan Oskarshamn har en av seriens bästa backuppsättningar tillsammans med Pantern, så det blir tufft för oss komma in till heta lägen. Bra puckflytt och aktiva forwards är viktigt.

Om Pantern, som Gudmundsson nämnde nyss, är Almtunas mardrömsmotståndare, så är Oskarshamn en helt annan sak. I Gränbyhallen är det sällan som Oskarshamn vinner – och i Småland är det numera fifty-fitfy.

– När vi mötte Oskarshamn hemma tycker jag att vi skulle ha haft mer än en poäng. För oss gäller det att spela med hög fart och ställa många frågor till Oskarshamn, säger Gudmundsson.

Almtuna har som bekant delat in säsongen perioder om fem matcher. Senast mot Timrå inleddes en sådan femmatchersperiod. Målet är minst nio poäng på de fem matcherna, nu har man redan tre.

– Det är en tajt tabell från andralag till elftelag och det är kul att vi är med där uppe, det är en trigger att försöka haka på, säger Gudmundsson.

I Almtuna saknas skadade Lucas Sandström och Luke Pither. Däremot är Jacob Svensson och Gustav Lindström tillbaka efter landslagsspelet.

– Vi räknar med att Pither ska vara tillbaka till nästa hemmamatch mot Leksand, säger Martin Gudmundsson.