Svenska Fotbollförbundet var under måndagen i Uppsala för att inspektera Studenternas gräsmatta som för tillfället ligger under snö. Under besöket konstaterades det att det ligger cirka 15 centimeter tjäle i marken och nu börjar arbetet med att ta bort snön.

- Vi gick igenom hur vi ska jobba så nu håller vi på att transportera bort snön. Sedan kommer vi att lägga på en växtduk och även tillföra värme mellan växtdukarna för att få bort tjäle så snabbt som möjligt. Vi har en ny träff med förbundet i nästa vecka, säger Mats Benker, enhetschef för idrott på kommunen.

Vad är chanserna till spel på den nuvarande mattan den 8 april?

- Det är små chanser, men vi gör så gott vi kan, säger Benker.

Och det är den nuvarande gräsmattan som gäller för den 8 april. UNT har tidigare skrivit att kommunen har avlagt pengar i sin budget för att köpa in en ny gräsmatta om den nuvarande inte håller, men den kommer inte att kunna vara på plats och spelbar den 8 april.

- Nej, det kommer inte att bli en ny matta den 8 april. Det kräver vissa förutsättningar, bland annat att marken är fri från tjäle. Mattan går inte att lägga om i dagsläget, säger Josefine Åhrman, avdelningschef för idrott och fritid.

Första avropet på den nya mattan är den 29 mars och sedan är det leveranstid innan man kan lägga ut en ny gräsmatta, något som tar ungefär två veckor.

- Vi vidtar ett antal andra åtgärder just nu, bland annat kommer vi tillföra värme på planen för att påskynda processen, i väntan på våren. Det är först när marken är fri från tjäle som vi vet hur nuvarande matta har överlevt vintern samt vilka förutsättningar mattan har för kommande säsong.

– Skulle det visa sig att mattan inte har klarat övervintringen och en omläggning av gräsmattan blir nödvändig så måste som sagt marken vara helt fri från tjäle. Det är förutsättningen för att leverantören ska kunna genomföra arbetet och leverera en spelbar gräsmatta, säger Åhrman.

Inför premiären om knappt tre veckor så måste antingen Studenternas nuvarande gräs vakna till på allvar eller så får man hitta andra lösningar.

- Vi har Sveriges nordligaste allsvenska naturgräsplan och dessutom lyser våren med sin frånvaro. Förutsättningarna för en hemmapremiär den 8 april ser i dagsläget inte helt ljust ut. Men vi har kontinuerlig dialog med Sirius kring förutsättningarna på Studenternas samt de utmaningar vi står inför, säger Åhrman.

För Sirius innebär det alltså att man får se sig om efter andra lösningar. Ett alternativ är att försöka byta hemmamatch med Sundsvall och alltså inleda allsvenskan med tre raka bortamatcher. UNT kan dock berätta att Sirius fått nej på en första förfrågan hos förbundet.

– Vi fick nej under den första vändan, men då tror vi inte att förbundet hade koll på att vår reservarena (Gavlevallen) är upptagen det datumet, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom.

Dalkurd möter nämligen Östersund i sin hemmapremiär samma datum i Gävle, vilket gör att det alternativet försvinner för Sirius. Kvar finns antingen att helt flytta matchen till ett senare datum, spela den 9 april i Gävle, återigen försöka byta hemmamatch med Sundsvall eller hitta en annan arena att spela på.