Både mot Albanien (1–0) och Frankrike (1–1) valde de turkiska landslagsspelarna att fira sitt mål med en militär honnör, detta för att öppet visa sitt stöd för landets invasion i ett kurdkontrollerat område i norra Syrien.

"För vår nation, speciellt till de som riskerar sina liv för vår nation", skrev anfallaren Cenk Tosun på Instagram efter att han gjort matchens enda mål mot Albanien.

Gesten har kritiserats hårt världen över – men en som tar spelarna i försvar är Turkiets idrottsminister Mehmet Muharrem Kasapoglu. Enligt honom så är honnören inte kontroversiell och när han kommenterade målfirandet passade han på att belysa det faktum att även Frankrikes anfallsstjärna Antoine Griezmann stått för en identisk hälsning inför landets president Emmanuel Macron.

Artikelbild

| Den franske presidenten Emmanuel Macron (främre raden, tvåa från höger) delade i juni i år ut utmärkelsen "Legion d'Honneur" till det franska fotbollslandslaget. Arkivbild.

Visade upp bild

De som höll tyst angående Griezmanns militära honnör försöker förvränga våra landslagsspelares fina honnör, sade Kasapoglu på en presskonferens på tisdagen samtidigt som han visade upp en bild av Griezmanns hälsning.

Bilden var från i somras när de franska landslagsspelarna tilldelades hedersutmärkelsen "Legion d'Honneur" efter förra årets VM-guld i Ryssland. Griezmann syntes även göra honnören framför Macron på planen direkt efter VM-finalen i Moskva.

Utredning inledd

Kasapoglu tillade att den franska kritiken var ett försök att ta bort fokus från världsmästarnas sportsliga missräkning i och med måndagens oavgjorda resultat som innebär att det fortsatt är fördel Turkiet i kvalgruppen.

De som försöker sopa undan deras misslyckande på planen borde lämna sina poster. Resultatet är tydligt.

Senare på dagen bekräftade det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, att en utredning har inletts mot de turkiska spelarna eftersom gesten kan uppfattas som ett politiskt provocerande budskap – något som inte är tillåtet.