Närmare 12 500 löpare ska ha deltagit i Blodomloppet under torsdagskvällen. Det är något färre jämfört med tidigare år.

– Men med tanke på att vi är på en ny arena är det ändå klart över förväntan, säger Anders Thor som är projektledare hos Upsala IF Friidrott som arrangerar loppet tillsammans med Blodcentralen.

För första gången anordnades Blodomloppet på nybyggda Uppsala friidrottsarena vid Gränby sportfält. Tidigare år har evenemanget huserat på Studenternas. Innan startskottet gick för den första gruppen passade Uppsala kommun därför på att inviga nybygget.

Artikelbild

| Louise Laursen var snabbast på damernas 10 kilometer.

– Det är en anläggning som kommer att kunna användas till väldigt mycket. Tidigare har friidrotten fått trängas med fotbollen på Studenternas. Nu har vi två av Sveriges finaste friidrottsanläggningar som ligger tätt intill varandra, säger Rickard Malmström, ordförande i idrotts- och fritidsnämnden. Kommunalrådet syftar, utöver Uppsala friidrottsarena, på IFU Arena som ligger ett stenkast från utomhusarenan.

Löparna kunde välja att springa antingen tio eller fem kilometer. En av dem som sprang loppet var den välkända orienteraren Annika Billstam.

– Det gick bra, jag coachade en kompis. Hon gjorde ett nytt personbästa så vi är jättenöjda.

Billstam var dessutom ambassadör för loppet som syftar till att få fler personer att ge blod.

– Jag hoppas att jag har rekryterat några nya blodgivare. Som det ser ut nu är lagren av blod ganska tunna här i Uppsala. Det behövs en ständig påfyllnad.