Under måndagskvällen träffades berörda föreningar för att diskutera förutsättningarna på Österängens IP, som väntas renoveras upp den kommande tiden med bland annat nya omklädningsrum och andra faciliteter enligt tidigare beslut. Medverkade på mötet gjorde Uppsala kommun (Stadsbyggnadsförvaltningen), Uppsala Fotboll, Uppsala 86ers, IFK Uppsala, Vesta, Gusk, Alliansen Uppsala Fotboll och Dalkurd.

En stor del av måndagens möte präglades kring just Dalkurd, som valt att flytta från Borlänge till Uppsala, och kommer att ha sin verksamhet på anläggningen från och med 8 januari.

– Det var ett jättebra möte. Direkt kände jag att det här är en grupp som vill göra det bästa för alla föreningarna. Jag fick ingen annan känsla, säger Zilan Lawan.

Artikelbild

| Möte. Berörda klubbar och representanter träffades i måndags för att diskutera Österängens idrottsplats.

Hur var det här mötet jämfört med det öppna mötet som kommunen bjöd in till för några veckor sedan?

– Det var annorlunda. För det var en annan agenda. Den här gången handlade det om hur vi ska samverka på bästa sätt. Men det är fullt förståeligt att det var livligare vid förra mötet på grund av att det hade varit en kommunikationsbrist. Och det tror jag inte handlade om Dalkurd utan att det har varit svårt med kommunikationen kring detta, vilket är förståeligt. Och det är fullt förståeligt att man kan vara upprörd i sådana här frågor.

Enligt mötesanteckningar som UNT har tagit del av kommer Dalkurd att hyra fem till sju pass per vecka på försäsongen under förmiddagar och några färre när seriespelet pågår. Fysträningen kommer att bedrivs på andra anläggningar.

Något som kan komma att ställa till det är att planvärmen väntas vara i gång först i februari.

– Det är inget problem, utan den har bara inte varit inkopplad. Det är inget nytt, säger Zilan Lawan.

Men om det inte går att träna där i januari blir det väl ett problem för er?

– Vi får hoppas på milt väder.

Vad finns för alternativ om det inte blir det?

– Vi har inte pratat om det med kommunen. Vi kommer först till Uppsala och så får vi se hur det funkar. Om det snöar så borstas ju konstgräsplanen. Vi gör inga andra åtgärder nu. Vi väntar och ser hur det blir.

Så här svarar Stadsbyggnadsförvaltningen, enligt mötesanteckningarna: "Tidigaste datum för inkoppling av planvärmen är februari på grund av grävtillstånd och dragning/inkoppling av fjärrvärme. Kommunen kommer inte att skynda på arbetet för att få igång planvärmen för en månad. Det går att salta och borsta med mera för att få planen spelbar under vintern/våren 2018. Till nästa vintersäsong 2018/2019 ska planvärme finnas och taxan kommer att bli samma som för Löten. Alla föreningar som bokar in sig kommer att få betala samma taxa.

Angående Dalkurd självbekostade omklädningsrum i intilliggande moduler, så finns det fortfarande inget tillfälligt bygglov. Beräknad tid för uppsättandet av modulerna väntas ta cirka en vecka.

– Det är inte konstigt. Det är alltid så här med bygglov. Det tar tid. Vi följer processen, säger Zilan Lawan.

När vill du senast ha ett beslut?

– Jag kan bara hoppas att det går så fort som möjligt. När det kommer till bygglov kan man inte räkna med någonting, utan det måste stämma överens med kraven.

Ett önskemål från Dalkurd är att det ska finns möjlighet att bevattna konstgräset på Österängen. Möjligheter som nu saknas.

– Det finns inget färdigt sprinklersystem, men däremot har vi tagit upp att man kan dra ut sprinklers med slangar. Vi ska titta på det. Nu har vi några månader på oss. Vi ska försöka vara i framkant med det. Det ska säkert gå att lösa, säger Lawan.

Dalkurd beräknar att ha sin kansliorganisation på plats i Uppsala 7 januari, dagen innan a-laget börjar träna. Till en början kommer klubben att hyra tillfälliga lokaler, men söker samtidigt en permanent lösning.