25 nationer representerade och en mängd världscyklister stod på startlinjen vid Uppsala slott i årets upplaga av Scandinavian Race och 2018 års version ska inte bli sämre.

Nu satsar Upsala CK parallellt på ett etapplopp för damer i världsklass, under namnet Tour of Uppsala.

Allt arrangeras under Kristi himmelsfärds-helgen 10–13 maj och har stöd av såväl det svenska som det internationella cykelförbundet (UCI).

– Vi har fått igenom en sen anmälan hos UCI. I och med att vi har arrangerat Scandinavian Race i tio år vet de att det sköts på rätt sätt, säger Göran Mattsson, tävlingsledare och ordförande för Upsala cykelklubb.

– Det känns väldigt inspirerande och vi tror att intresset är stort hos den yppersta världseliten. Det ligger ingen tävling i den internationella kalendern just då. Veckan därpå är det världscupen i USA, så vår tävling ligger bra i tiden, säger Göran Mattsson.

UCK:s Tour of Uppsala kompletterar den svenska världscuptävlingen i Vårgårda.

– De har världscupen och det är stort, men jag anser att det är etapplopp vi behöver, både bland herrar och damer, och det här är en början. Vi får se om vi kan utöka för herrarna också, säger Göran Mattsson.

I framtiden ska två dagar bli fler än så.

– Man kan ha etapplopp upp till fem dagar, men vi startar med en tvådagarstävling, säger Göran Mattsson, som hoppas ha de stora svenska kanonerna på startlinjen.

OS-medaljören Emma Johansson har lagt av, men svenska landsvägscykling faller inte med henne.

– Emilia Fahlin vann världscupen i Vårgårda och är den stora stjärnan nu. Men vi har fler namn, som Hanna Nilsson, Sara Penton och Sara Mustonen, säger Göran Mattsson.