Sveriges damer leder med åtta poäng medan herrarna ligger under med sju. Det bäddar för en mycket spännande lördag.

En av dem som var och bidrog med många poäng var Upsala IF:s Erik Hagberg på 100 meter. Han fick en mycket bra start och ledde under de första 20–30 meterna, men det var tätt – väldigt tätt.

I medvinden på SM sprang både Hagberg och Henrik Larsson på otroligt starka tider, långt under 10,20, och på papperet skulle det bli en klar svensk seger i Finnkampen. Men Finland gjrode en oerhört bra kort stafett på EM i Berlin.

Det blev svenskt poängövertag – 14–8. Erik Hagberg såg ut att bli tvåa, men han var knappt slagen av Samuel Purola, och på mållinjen blev han slagen även av svensken Dennis Leal. Hagbergs tid: 10,44 – mycket bra i den kyliga och regniga Tammerforskvällen.

Vanessa Kamga från UIF hade en andraplats inom räckhåll – om man tittar på ”papperslandskampen” – alltså årsbästa. Men Kamga hade uppenbarligen svårt med tekniken i blötan och hade ett par kast i buren.

Det blev bara två godkända kast för Kamga, det längsta på 51,40 (årsbästat är på 57,04) som räckte till femteplats. Finland vann grenen med 14–8. I stället var det Fanny Roos, som egentligen är kulstötare, som försvarade de svenska färgerna bäst med sin andraplats på (för henne) riktigt fina 55,79.

UIF:s Oskar Lundqvist hade ingen roll kväll i Tammerfors.

Han hade problem redan på 1,95, där han dock tog utan darr på ribban i tredje försöket. Seden tog det stopp. Faktum är att Lundqvist var chanslös på relativt blygsamma 2.01.

Lundqvist blev sexa på SM men fick chansen när Linus Thörnbland, som vann SM nyligen, tackade nej till landskampen. Lundqvist hoppade 2.14 i juni och tangerade därmed Per Nordlunds distriktsrekord.

På lördagen springer UIF:s Isak Andersson 400 meter häck där han är favorit tillsammans med Carl Bengtström.