Reaktionen när UNT meddelade Annika Billstam juryns och läsarnas beslut var överväldigad – trots att hon vunnit priset två gånger tidigare i karriären.
– Wow, vad kul!, säger Billstam spontant.
Efter en stund utvecklar VM-medaljören på medeldistans från i somras sina tankar till att få priset.
– Det känns extra roligt efter det här året. Att bärga ett VM-guld är alldeles speciellt. Jag har ju vunnit VM-guld en gång tidigare, men då bodde jag Stockholm. Jag är ju upplänning i grunden och nu bor jag här och representerar OK Linné. Så det känns extra kul att få priset för den uppländska idrotten och för uppländsk orientering, fortsätter Billstam som även framhåller OK Linnés lagbrons i prestigefyllda Jukolakavlen som en av fjolårets stora prestationer (tangerat klubbrekord).
Första UNT-guldet fick Annika Billstam 2007 och det andra tilldelades hon 2013 för segern i World Games.
Till den förra säsongen drog 38-åringen ned på tävlandet (stod över EM) där fokus hela tiden låg på VM i Italien där det som sagt blev guld på medeldistans samt en sjätteplacering på långdistans och en bronspeng med stafettlaget.
– Jag började jobba heltid i fjol och har haft tankarna på att idrottskarriären kan vara på väg att ta slut, men det har gett mig energi. Idrotten har inte blivit mindre viktig, men känslan att jag måste presentera i varje tävling har försvunnit lite grann. I stället har det har bara varit kul. Sedan var förberedelserna bra inför VM och jag var nere i Italien långt innan VM drog i gång och tränade. Det var viktigt både fysiskt och mentalt. VM-veckan var väldigt intensiv då det var många distanser på kort tid så det gällde att vara fokuserad varje dag, säger Annika Billstam.
I och med VM-guldet så är Billstam redan kvalificerad för årets VM i kraft av regerande mästare, men för att bli uttagen krävs ändå ett godkännande av det svenska orienteringsförbundet.
– Som det ser ut nu så tränar jag samma mängd som ifjol. Det viktiga för mig är glädjen, det finns inga andra drivkrafter då man inte kan leva på att vara orienterare. Sedan trivs jag bra med mitt jobb. Om jag får vara frisk och hel så är ett VM i sommar absolut möjligt. Men är jag där vill jag kunna prestera också.
Du saknar VM-guld i sprint och stafett, är det något du vill satsa extra på?
– Jag var sju sekunder ifrån sprintguld på VM i Finland 2013, så det tror jag att jag kan leva med. Däremot har vi tjejer sagt att det vore kul med ett stafettguld, det vore något kanske.
Du fyller 39 år i mars, hur ser du på framtiden som elitorienterare?
– På VM 2005 var Håkan Eriksson 43 år och uttagen i sprint. Jag tror det handlar mycket om motivation. De flesta kanske håller på 10–15 år som elitidrottare, så det beror på när man börjar. Åldern är bara en siffra, säger Annika Billstam.