Upplandscupen i orientering är en ungdomstävling där man tävlar lagvis, med sju deltagare per lag. Cupen består av tre deltävlingar där man samlar poäng och där där lagen som samlat flest poäng går ut i en jaktstart till finalen, medan övriga lag fortsätter samla poäng.

I årets final var 24 lag med i jaktstarten. Där går men ut med 15 sekunder mellanrum mellan lagen och laget som först har fem löpare i mål vinner.

En stor publik hade samlats när jaktstartslagen hade ställt upp sig till start och löparna blev ivrigt påhejade av klubbkompisar och övrig publik när de begav sig ut i skogen. Det var verkligen upplagt för en tuff kamp – vilket det också blev.

Artikelbild

Det gick fort i den lättlöpta skogen och vid radiokontrollen en tredje del in på banan såg det helt öppet ut med många lag med chans på bra placeringar. Och vid målgång var det fortsatt tätt. Linnés Hajar, som gick ut först i jaktstarten, fick snabbt in flera löpare i mål men andra lag utmanade och tog in löpare efter löpare.

Strax före avgörandet hade tre lag fyra löpare i mål; Linnés Hajar, L-100s långrevar och Thornados. När Ellen Aarnio kom nedför det av röda höstlöv färgade upploppet och stämplade i mål var det klart – Linnés Hajar hade vunnit Upplandscupen 2017.

När jaktstartsdelen av tävlingen var över sprang övriga löpare ut. På samma banor som i jaktstarten men då med individuell start. Totalt sprang 280 ungdomar finalen, dessutom sprang ungefär 220 vuxna öppna banor.

I årets Upplandscup deltog 53 lag. Vann gjorde som sagt Linnés Hajar följt av L-100s långrevar på andra plats och Linnés Lejon på tredje.