Första SM-deltävlingen, Vinterpokalen i Sandviken, blev kaotisk på många sätt.

– Plötsligt stod det en bil tvärsöver vägen. Det var bara att stanna och hjälpa till att få bort den, säger Martin Jansson från Rasbo, som hade segern i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen som i en liten ask.

När tävlingen hade summerats så hade han vunnit tre av fem sträckor, men stoppet på dagens andra sträcka förstörde allt.

– Vi har försökt att få arrangörerna att ändra tiderna, det finns regler för sånt, men det kommer tydligen inte att hända. Det känns surt, säger Martin Jansson på telefon från Sandviken.

Jansson blev ändå trea i klassen, en minut och 16 sekunder efter klassegraren Mattias Ledin från Kopparberg och bara sju tiondelar efter klubbkompisen i Rasbo, Reine Laestander. Men åkmässigt var Jansson riktigt bra och kanske kanske den moraliske vinnaren.

– Bortsett från stoppet har det känts jättebra hela dagen. Bilen har gått fantastiskt bra, säger Jansson, som kör Mattias Adielssons fjolårsbil, en Peugeot.

Det var även en annan sak som irriterade Martin Jansson.

– Det måste vara tidsfel på Ledin på tredje sträckan i dag. Vi åkte jättebra men tappade 25 sekunder på honom, det kan inte stämma.

I den fyrhjulsdrivna klassen gjorde Dick Wicksell från Uppsala MK "riktig" comeback och satte några sensationellt bra tider. Men även han fastnade i en bilkö.

– Vi kom ifatt bilar hela tiden och fick slå av och puttra fram. Sedan stod en bil och blockerade vägen och där fastnade vi säkert en kvart eller mer, säger Wicksell, som blev åtta totalt, 24 minuter efter segraren Jerker Axelsson från Trollhättan.

Det visade sig att Wicksell tappade en bra bit över 20 minuter när han tvingades parkera på dagens näst sista sträcka.

Men i övrigt var Uppsalaveteranen nöjd:

– Det var kul, absolut. Nu ska vi hem och finjustera litegrann och köra några mindre tävlingar innan det blir Östersund, säger han.

I junior-SM visade Almunges Pontus Åhman var skåpet ska stå. Han hade läget under kontroll från början. Inför den sista sträckan (2,5 mil) ledde han med 25 sekunder före Pelle Wilén från Strängnäs.

– Vi hade läget under kontroll. Vi var tvungna att ta i men inte gå över gränsen, säger Åhman på telefon från Sandviken.

Nu hade Åhman konkurrenten Wilén bakom sig i startlistan, så han kunde inte vara tvärsäker på att han vunnit när han kom till sträckmålet.

– Jodå, det visste jag ... Vi kände att det hade gått bra och att han (Wilén) skulle ta in 25 sekunder på oss var inte möjligt, säger Åhman med ett litet skratt.

Han rattar samma bil som i fjol, en Opel Corsa, men den är snart till salu, något han pratade om redan tidigt i höstas.

– Vi kör med den här bilen i Östersund (andra SM-deltävlingen) men till sommaren ska den säljas, säger han.

Premiären i Sandviken gav i alla fall mersmak för Åhman.

– Det kändes jäkligt skönt. Nu ska vi fortsätta så här, säger han.