Uppsala Baskets bäste poängplockare Axel Nordström har tidigare beskrivit Norrköping Dolphins som seriens bästa lag. I den första perioden hemma i Stadium Arena visade östgötarna att Nordström kanske har rätt. 7–4 rann iväg till 14–4. Då valde Uppsalas coach Kevin Gaines att ta en timeout – men det hjälpte föga. Norrköping fortsatte att sänka bollarna och med en 18–4 ledning en bit in i matchen hade man skaffat sig ett rejält grepp om matchen.

– Vi kommer ut och är inte riktigt på tårna och gör inte de grejer vi ska göra – då blir det tufft. Det är väldigt svårt att spela sig tillbaka mot serietvåan när man ligger under med tretton poäng efter första, säger Kevin Gaines.

Andra perioden blev desto jämnare, vilket periodsiffrorna på 16–16 skvallrar om. Men Norrköping hade – i och med sin starka förstaperiod – ett fortsatt grepp om matchen. Det högsta jublet i hallen hördes när hemmalagets Nils Johansson satte ett kast från egen planhalva med enbart några sekunder kvar av den tredje perioden.

– De satte sex poäng där på 5,7 sekunder i slutet av tredje. Det är viktigt att avsluta quarters på ett bra sätt så det var en tuff sekvens för oss, säger Gaines.

Uppsala gjorde en uppryckning i den fjärde perioden och putsade till siffrorna. Matchen slutade 82–72 till Norrköping.

– Den tuffa starten till trots tycker jag att vi betar oss in i matchen. Men det är tyvärr några sekvenser där vi måste göra det bättre för att hänga med i matchen.

Finns det något ni tar med er?

– Vi spelar stundtals riktigt bra försvarsspel. Det är viktigt inför framtiden för då kommer offensiven också att bli bättre.

Bäste poängplockare i Uppsala blev Jalen Jenkins med 21 poäng – tätt följd av Viktor Gaddefors som gjorde 19. Gaddefors vara eller icke vara har varit en het potatis under säsongen då han har ett kontrakt som gör att han kan lämna Uppsala med kort varsel

– Läget är likadant där som tidigare. Vi tar det vecka för vecka, säger Kevin Gaines.

Uppsala jagar slutspelsplatsen men den är nu allt längre bort. Umeå och Jämtland ligger ovanför sträcket och gick båda segrande ur sina matcher på tisdagen. Detta innebär att Uppsala nu har sex poäng upp till slutspelsplatsen.

– Vi var i en tuff sits innan den här matchen och är i en ännu tuffare sits nu. Matchen på fredag mot Borås är livsviktig. Vi måste spela varje match som att vi spelar för våra liv. Alla i det här laget har offrat mycket den här säsongen och ingen vill hamna utanför slutspelet.