I Granebergsparken pågår förberedelserna för fullt. Musik spelas och snabba fötter slår i golvet. De dansar vant med varandra i takt till musiken.

− Jag har varit sjuk och är fortfarande lite förkyld. Tidigare har jag klarat mig bra från skador och därför lite nervös inför hur jag ska klara av det, men dansen känns bra och börjar sitta ordentligt, säger Angelica Källström.

Hon och danspartnern Benjamin Österlund tillhör Uppsala Bugg & Swing Society (UBSS) och ska tillsammans med flera andra åka ner till SM i Bugg & Rock n’ Roll i helgen. Tävlingen anordnas i Helsingborg och pågår 4-5 juni.

Artikelbild

| Träning. Paret har inte tränat på något speciellt inför SM utan försökt göra hela dansen fulländad.

− SM brukar vara en folkdansfest som är otroligt rolig med mycket folk på läktaren. Vi har en jättebra hejarklack som brukar låta och ge oss energi, berättar Angelica Källström.

Förra året vann Angelica Källström och Benjamin Österlund SM för sjätte gången medan Johan Haag och Hanna Kupljens från samma klubb tog brons. Det är bara några av medaljerna som UBSS erövrat, bland annat har klubben tagit dubbla medaljer på SM i bugg i vuxenklassen de senaste åtta åren och hamnat på prispallen i flera andra grenar.

− Vi har ett jättebra gäng som hållit på i flera år och sporrar varandra. De är väldigt engagerade och tränar nästan varje dag. Som i all sport ligger mycket hård träning bakom och de vill tävla mycket, säger Mikael Österberg, ordförande i UBSS.

UBSS är en av Sveriges största dansföreningar med cirka 1200 medlemmar och trots de stora framgångarna är det inte tuff konkurrens mellan dansparen.

Artikelbild

| Svängom. Angelica håller parets många SM-guld som sin främsta merit.

− Det är främjande och taggande att träna i samma lokal som så många andra duktiga par. Man blir inspirerad och utvecklas själv när man ser de andra, berättar Angelica Källström.

Dansparen från Uppsala tillhör favoriterna även i årets SM och de åker ner till Helsingborg tillsammans i en buss med sin hejarklack som brukar bestå av familj och vänner.

Artikelbild

| Danspar. Angelica Källström och Benjamin Österlund har dansat ihop länge.

− Jag tror att vi kan försvara guldet men konkurrensen är hård och det finns flera jätteduktiga par, framför allt våra klubbkamrater. Förut hade jag och Benjamin som mål att vinna tre SM-guld i rad och det har vi gjort. Nu pratar vi om att vinna tio SM-guld i rad och det tror jag att vi kan göra, säger Angelica Källström.