För fjärde året arrangerar Uppsala Racerbåtsklubb Uppsala Offshorerace på Ekoln. Och för fjärde året i rad ökar antalet deltagare. Över 90 deltagare, fördelat över 13 klasser, har anmält sig till tävlingen.
– I år slår vi Roslagsloppets notering, om man räknar bort deras kändisklass. Jämfört med första året vi arrangerade har vi dubblerat antalet deltagare, säger Sigge Lind från arrangören Uppsala Racerbåtsklubb.
Vad betyder det för sporten?
– För den här sporten betyder det otroligt mycket att ha en sådan här tävling i Uppsala. Det blir fler som talar om sporten och det blir fler som blir sugna att prova på, säger Sigge Lind, som själv kommer att ställa upp i W 150-klassen.
Nästan hundra deltagare har alltså anmält sig till tävlingen. En av dem är flerfaldiga Roslagsloppsvinnaren Thomas Rosen från Öregrund som är favorit i klassen Offshore 2-liter.
– Jag har inte hunnit kolla på banan än, men ska förhoppningsvis hinna med det i morgon (läs: fredag). Jag ska göra mitt bästa för att vinna, säger Rosen.
Rosen, som i mångt och mycket förknippas med Roslagsloppet, välkomnar den ökade konkurrensen från Uppsala Offshorerace.
– Får man ökad konkurrens så tvingas man titta på vad man kan göra för att förbättra sig och det är viktigt, både för Roslagsloppet och Uppsala Offshorerace, säger Rosen.
Han förklarar det ökade intresset för båtsporten med att sporten har blivit mer lättillgänglig.
– Man ser att det blir fler och fler deltagare i nästan alla tävlingar. Det är lite enklare att börja tävla numera eftersom man har fått till klasser med standardmotorer, det har blivit lite mer folkrace över det hela, säger Rosen.
Sigge Lind har stora förhoppningar inför helgen:
– Vi hoppas på över tusen personer i publiken. I fjol hade vi runt 750.