Uppsalas kväll kunde knappast ha inletts bättre. Mannos Nakos klev in och sänkte en trea efter 20 sekunder – bara för att sätta en ny trea halvminuten senare och i nästa sekvens riva ned applåder efter en skicklig steal. "Het som en grekisk badstrand!", ropade speakern i IFU Arena.

– Jag satte mitt första skott så det var bara att skjuta det andra också, säger Mannos Nakos.

Viktor Gaddefors om Nakos insats.

– Sjukt viktigt att han sätter två treor direkt och ger oss ännu mer energi.

Gaddefors har inget grekiskt blod i venerna men om Nakos var het var "Gadden" stekhet. Han stod ständigt i centrum och spände ögonen i både Jämtlandscoachen och domaren.

– Jag tappade huvudet lite med domaren som jag inte borde göra men sen var det klart. Med coachen var det... Lite småsnack men det är sånt som händer.

Efter 25 spelade minuter hade Uppsalasonen redan nått 20-poängsplatån.

– Het vet jag inte med tanke på att jag missade typ nio straffkast men det gick väl bra ändå, även om vi hade för mycket svackor, säger Viktor Gaddefors.

Inför sista kvarten hade gästerna från Östersund sakta men säkert tagit sig närmare och det var upplagt för spännande sista tio minuter. Då var differensen nere på sex poäng – fem minuter senare kom kvitteringen: 76–76.

Jämtland gick även upp i ledning men Uppsalakaptenen Axel Nordström kvitterade i slutminuten och Anes Zekovic sänkte 20 sekunder senare en otrolig trea till 86–83.

– Det blev lite för jämnt tycker jag, vi borde hållit tio poäng utan att tappa det, säger Gaddefors.

Uppsala har Basketligans kanske lägsta spelarbudget och en titt på laguppställningarna från fredagens drabbning talar sitt tydliga språk: Hemmalaget ställde upp med fem egna produkter medan Jämtland kom till Uppsala med inte mindre än fem importspelare.

– Det här kan nog ha varit den viktigaste vinsten för oss, säger Nakos.

Den lille Uppsalakrigaren Nakos satte två straffkast på två försök med 26 sekunder kvar att spela vilket innebar matchavgörande 88-83.

– Så länge laget vinner så är jag nöjd, svarar han snabbt på en fråga om sin egen insats.

Lyfter ni mot slutspel nu?

– Ja det är målet och vi kom ett steg närmare i dag.

Efter matchen utbröt ett bråk mitt på planen mellan lagen där i princip samtliga spelare och ledare var inblandade. Knuffar och hård ord delades ut men efter matchen ville inte Uppsalaspelarna kommentera händelsen.

Uppsala slutspelsjakt går vidare på tisdag när Nässjö gästar IFU Arena.