”På ett år har vi åstadkommit mer än vad andra föreningar har gjort på tio år”. Orden tillhör Uppsalas vänsterback Fanny Lång som inför säsongens sista hemmamatch skrev ett långt inlägg på Instagram, en form av kärleksförklaring till den ett år gamla föreningen.

– Jag skrev från hjärtat. Säsongen har inte gått som vi hade velat poängmässigt, men vi har lyckats med mycket annat som läger för flickor och fadderlag. Man pratar mycket om flickors elitsatsning och nu har vi faktiskt gjort någonting. Vi vill bli ett lag som alla tjejer i Uppsala ska se upp och sträva till, säger Lång.

Uppsala Fotboll startades för att helhjärtat kunna satsa på damlaget, något som inte varit möjligt på samma sätt i Sirius. Facit efter den första säsongen är bra ekonomiskt, där man kommer att göra ett plusresultat, men dåligt sportsligt. Sedan elitettan startade inför säsongen 2013 har Sirius/Uppsala aldrig gjort en sämre säsong än i år poängmässigt.

Artikelbild

| Tränare. Fredrik Bernhardsson var initiativtagaren till den nya föreningen.

– Vi har den trupp vi har och tabellen ljuger inte. Det finns en oerhörd talang i laget och medelåldern är ganska låg, men det har varit kännbart för oss när de äldre har slutat (Mikaela Björklund) eller skadat sig (Julia Lyckberg), säger initiativtagaren Fredrik Bernhardsson som verkar som både sportchef och tränare i klubben.

Fanny Lång:

– Vi ligger i mittenskiktet, men tappade tongivande spelare från i fjol. Jag tycker inte att det är fy skam.

Varför har ni inte presterat bättre?

Artikelbild

| Jubel. Uppsala inledde hösten bra med seger mot AIK.

– Framför allt har vi kryssat för många matcher, matcher där vi haft lednigen men tappat mot slutet. Orutinen har lyst igenom och det har varit ett tufft läroår. jag tycker ändå att vi har blivit bättre på att hantera det under hösten. Får vi in ytterligare spets och stabilitet i centrallinjen så tror jag att vi kan bli ännu bättre, säger Bernhardsson.

Sportsligt har säsongen alltså inte gått som förväntat, men ledare och spelare är lyriska över föreningens första år vid sidan av fotbollsplanen.

Artikelbild

| Kärleksförklaring. Vänsterbacken Fanny Lång skrev ett känslosamt inlägg om föreningen.

– Vi har byggt upp en förening med elitverksamhet, fått in sponsorer och fått det att gå runt ekonomiskt på ett år. Det tycker jag är imponerande. Det har varit ett väldigt roligt år sett till hur organisationen har utvecklats och hur långt vi har kommit, säger lagkaptenen Moa Mattsson.

– Styrelsen har gjort ett jättefint jobb och har varit väldigt skickliga på att sälja in oss till partners. Vi har etablerat kontakt med alla samarbetsföreningar i Uppland och det är ett fantastiskt jobb som har gjort, säger Bernhardsson.

Vad är största skillnaden jämfört med Sirius?

– Att lednigen bara är till för oss. I Sirius var det både herrlag, damlag och massa andra lag. Här är det hundra procent fokus på oss, styrelsen är på alla matcher och de har bra koll. Vi är också inblandade i beslut som tas, säger Fanny Lång.

Ni ångrar inte uppbrottet?

– Nej, det har varit en otroligt häftig resa, det är inte många spelare i Sverige som är med och startar en helt egen förening, säger Fanny Lång.

– Jag tycker att det var rätt beslut, säger Moa Mattsson.

– Jag ångrar det inte, säger Fredrik Bernhardsson.

Trots en svag säsong i år så är föreningens sikte inställt mot allsvenskan i framtiden.

– Det är en av anledningarna till att vi startade IK Uppsala Fotboll. Om det sedan händer nästa år, om två år eller tre år vet jag inte, men det viktiga är att vi tar steg varje år. Vi får inte stå still och stampa och nöjer oss inte med att vara ett mittenlag i elitettan, säger Fredrik Bernhardsson.