Damfotbollsdomare kritiseras

Bälingetränaren Magnus Wikman rasade mot domarkåren i damallsvenskan efter den senaste förlusten mot Malmö FF. På presskonferensen efter matchen fick han medhåll av MFF-tränaren Jörgen Petersson.Nu sluter även flera spelare och tränare i damallsvenskan upp bakom Wikmans kritik.

Uppsala2006-08-23 17:47
I bortamatchen mot Malmö FF fick Bälinge en straff och två utvisningar emot sig i andra halvlek. Efter matchen ville Magnus Wikman inte skylla förlusten på norska domaren Vibeke Karlsen — men han gav uttryck för ett stort missnöje mot domarna i damallsvenskan.
— Jag är trött på den här förbundscirkusen att vi måste ha damdomare till varje pris. Fan, det är allsvenskan det handlar om. Ta de bästa domarna vi kan få, vare sig det är killar eller tjejer. Nu ska det testas domare från Estland och Norge och då blir det bara ännu värre, sade Wikman på presskonferensen och fick medhåll av
MFF-tränaren Jörgen Petersson.
UNT har i veckan pratat med flera spelare och drygt hälften av tränarna i damallsvenskan. Rundringningen visade att det finns ett stort missnöje mot den ojämna domarnivån i damfotbollens högsta serie.
Kritiken mot domarna kan delas upp i fyra punkter:
* De bästa domarna ska döma, oavsett vilket kön de har.
* Främst de kvinnliga domarna måste ha en högre toleransnivå.
* De assisterande domarna, oftast lokala förmågor, är för dåliga.
* Sluta experimentera med att låna in utländska domare.
— Kritik har vi levt med i 20 år, så det är väl inget nytt. Det är klart att det finns bättre och sämre domarinsatser, men överlag tycker jag att domarna i damallsvenskan håller måttet, säger Agneta Björk.
Björk är själv före detta domare och sitter nu i domarutskottet. Hon är också coach för de kvinnliga domarna och är den som tillsätter huvuddomare i damallsvenskan.
högt rankade

Högt rankade— Många av våra damdomare är bland de högst rankade i världen, säger Björk, som endast har viss förståelse för kritiken mot de assisterande domarna.
— Där kan jag hålla med om att det i vissa fall har tillsatts fel domare.
Annars tycker Agneta Björk att domarstandarden är hög. Bland annat har en av hennes matchkontrollanter rapporterat att domaren i matchen MFF—Bälinge var "väldigt duktig" — alltså tvärtemot vad de båda tränarna tyckte.
Bälingetränaren Magnus Wikman rasade mot domarkåren i damallsvenskan efter den senaste förlusten mot Malmö FF.
På presskonferensen efter matchen fick han medhåll av MFF-tränaren Jörgen Petersson.
Nu sluter även flera spelare och tränare i damallsvenskan upp bakom Wikmans kritik.
— Över huvud taget är det märkligt att jag under upptaktsträffen före säsongen sade till tränarna att ta kontakt med mig om det var något. Men ingen har kontaktat mig, säger Agneta Björk.
Fakta är att cirka 67 procent av årets damallsvenska matcher har dömts av kvinnor. Och en stor del av tränar- och spelarkritiken handlar om att förbundet gör avkall på domarkvaliteten i sin strävan efter att ha många kvinnliga domare.
— Det är en fördel att ha herrdomare och det är ingen hemlighet att jag tycker så. Herrdomarna hänger med bättre i spelet och läser situationerna bättre, säger till exempel Hammarbys tränare En Perlskog.

Många kritiska
Alla tränare som UNT har pratat med hade mer eller mindre frän kritik att dela ut till domarna.
Alla utom en: KIF/Örebros tränare Pia Sundhage.
— Jag har fullt sjå att hålla ordning på mitt eget lag. Om jag skulle prioritera min kritik så skulle jag inte kritisera domarna, jag har mer självkritik än så. Att fokusera på mitt eget lag är vad jag gör, sedan skiter jag i vad de andra gör, säger Sundhage.
Agneta Björk tror sig se en förklaring till att kritiken mot kvinnliga domare kommer från just manliga tränare.
— Jag tror lite grann att en manlig tränare har svårt att ta att en kvinna bestämmer på planen. Så det kan nog vara lite manligt-kvinnligt, men jag har inga vetenskapliga bevis för det, säger Agneta Björk.
Magnus Wikman:
— (Suck). Det orkar jag inte ens kommentera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om