80 procent av eleverna duschar inte efter idrotten

Tomma duschrum och svettiga elever – nästan 80 procent duschar inte efter skolidrotten. Vad ligger bakom? UNT har undersökt.

Björkvallsskolan i Björklinge.

Björkvallsskolan i Björklinge.

Foto: Johan Häll

Uppsala2025-03-27 17:05

Hur ser duschvanorna ut bland elever efter idrotten? Och leder dessa till några konsekvenser? För att ta reda på det har UNT ställt följande frågor till Uppsalas högstadieskolor:

  1. Hur många högstadieelever uppskattar ni duschar efter skolidrotten?
  2. Vad påverkar elevernas beslut att duscha eller inte efter idrottslektionen?
  3. Upplever ni några konsekvenser av att elever avstår från att duscha?
undefined
Björkvallsskolan i Björklinge.

Björkvallsskolan

Johan Thalin, rektor:

1: Uppskattningen från oss är att långt från alla elever duschar efter idrotten. Enligt idrottslärarna rör det sig om cirka hälften av eleverna i genomsnitt.

2: Det beror på aktivitet. När vi har moment som är mer fysiskt ansträngande ökar andelen som duschar.

3: – 

Glunten Montessoriskola

Claes-Uno Haldorsson, idrottslärare:

1: Trots att vi i vår undervisning betonar vikten av Hygien är det få som duschar efter idrotten. Av 150 elever duschar 16 regelbundet. 90 procent av 150 elever duschar alltså inte. 

2: Den vanligaste orsaken till att eleverna inte duschar är enligt dem själva tidsbrist eller att "ingen annan duschar". Men jag vet inte riktigt varför det är så. Efter pandemin då, det inte uppmuntrades att vara nära varandra i omklädningsrummen, blev det färre som duschade. Det är även en trend i samhället utanför skolan, det är många som inte duschar efter gympass eller föredrar att duscha hemma efter träningar med idrottsklubbar på kvällstid.

3: Det beror på vilken ålder eleverna har. I låg och mellanstadiet är det ingen svettlukt. Vissa i högstadiet luktar svett.

Jensen grundskola

Leon Giang, rektor:

1: Vi har aldrig haft utmaningar med det. Förutsätter att alla duschar – och hör man inget annat förutsätter man att det går som det ska. Vi har ungefär 150 elever i högstadiet.

2: – 

3: – 

undefined
Katarinaskolan.

Katarinaskolan

Stina Bergkvist Degen, idrottslärare:

1: På Katarinaskolan går ungefär 400 elever, vi har hög närvaro på idrotten men det är mindre bra med duschningen efteråt. Vi vet inte säkert men uppskattningsvis är det 20 procent av eleverna som duschar efter idrotten.

2: Svårt att säga, men vi upplever att det blir sämre och sämre med att våga ta i och bli svettig – "man vill ju inte förstöra hår och smink".

3: – 

Magelungen Uppsala resursskola

Åsa Bergström, rektor:

1: Våra elever har idrott sista passet och går hem efter skolan.

2: Eleverna har nästan aldrig deltagit på idrotten på tidigare skolor på grund av duschningen, eller det är en anledning i alla fall. Många har inte deltagit på någon lektion alls tidigare. Men vi lägger idrotten sist så att eleverna kan gå hem och duscha.

3: –

Raoul Wallenbergskolan

Hanna Slotte, idrottslärare:

1: Jag har lite svårt att svara på den frågan då vi har flera moment där vi inte duschar. Just nu har vi simning och då duschar alla. Vid friluftsliv duschar ingen, men det finns inte behov för det heller. Vi har cirka 250 elever.

2: Vi har även 80 procent av lektionerna som sista lektion, vilket gör att många drar till träningen eller duschar hemma.

3: –

undefined
Rosendals skola.

Rosendals skola

Jorrit Okkema, idrottslärare:

1: Jag uppskattar att det är runt 50 procent som duschar av över 400 elever.

2: Det är svårt att säga, men det kan ibland bero på lektionens innehåll – svettiga pass leder ofta till att fler duschar. Är det lite lugnare så känner nog fler att det inte behövs. Sen har vissa idrotten som sista lektion och då väljer majoriteten att gå hem.

3: Nej, inte här. Visst kan det hända att det luktar svett, men sköter man sin hygien så stinker man inte även fast man svettas. Idrottslektionerna fungerar bra.

undefined
Jorrit Okkema, idrottslärare på Rosendals skola.

Stavby skola

Sandra Grip Viklund, rektor:

1: Runt 75 procent av 30 elever duschar inte.

2: Största grunden är att idrotten är sista lektionen så man kan gå hem och duscha efteråt. Men sen säger eleverna att det är mycket att bära på med handduk och tvål samt att eftersom vi delar idrottshallen med andra skolor kommer andra elever in i omklädningsrummen.

3: Vi har ju idrott sista lektion, så det är svårt att svara på. Det är nya tider, förut var det inte lika privat, man bytte om och duschade. Det kan bli så stor grej nu om till exempel en vuxen går in i omklädningsrummet.

undefined
Tunabergsskolan.

Tunabergsskolan

Kjell Edberg, idrottslärare:

1: Vi har ungefär 50 elever som duschar varje vecka, av totalt 570 elever på skolan. Cirka 90 procent duschar alltså inte.

2: Det finns flera anledningar. Att lektionerna ligger väldigt tätt efter varandra är en. Det är som oftast bara är 5–10 minuter emellan. Det innebär att i de flesta fall så möts runt fyra klasser samtidigt i omklädningsrummen.

3: Konsekvenserna blir såklart att en del elever luktar i skolan under dagen. Men det kan också påverka deras betyg, indirekt genom att de inte anstränger sig lika mycket på idrotten för att inte bli svettiga.

undefined
Kjell Edberg, Idrottslärare på Tunabergsskolan.

Tuna skola

Rektor Sandra Grip Viklund:

1: Vi har inte haft frågan uppe på ett tag, men på Tuna avstår 95 procent av ungefär 30 elever från att duscha. Intressant att det blivit så vanligt att elever inte duschar att det inte ens är en fråga längre!

2: Orsaken till det är att idrotten är sista lektionen på dagen. Och man vill inte heller byta om där andra klasser kan komma in före och efter lektionen. Eleverna tycker också att det blir mycket att bära på med handduk och tvål.

3: –

undefined
Vaksalaskolan.

Vaksalaskolan

Ulf Rowa, idrottslärare:

1: Det beror på om det är lektion efter idrotten eller inte, så det skiftar lite. Men runt fem till tio elever per klass, det är ungefär 30 elever i varje klass och cirka 180 högstadieelever på skolan. Det är cirka 80 procent av ungefär 180 elever som inte duschar efter idrotten på högstadiet.

2: Det är en speciell situation som många verkar känna sig osäkra i och därför väljer att avstå. Jag tror inte det är specifikt för skolan, utan även på gym också. Det skiljer sig från förr, då var det mer av en rutin att man duschade. Nu löser många sin hygien på andra sätt. 

3: Det kan påverka insatsen på idrotten negativt på så vis att man inte tar i lika mycket, för att man inte vill bli svettig. Det är dock i få fall, vi har högt och aktivt deltagande på idrotten. Risken för svettlukt finns ju när man inte duschar.

Västra Stenhagenskolan

Markus Holgersson, rektor:

1: Det varierar mellan olika klasser och flickor och pojkar. Idrottslärarna uppskattar att ungefär 20 till 25 procent av eleverna duschar efter idrotten. Det går 320 elever på skolan. Generellt sett ser det lika ut i hela högstadiet.

2: Hörde några flickor resonera kring dusch och idrott och de tycker det räcker med deodorant. Men jag vet inte, upplever att det är ett "eftersom de inte gör, så gör inte jag heller"-resonemang. 

3: Det finns absolut tillfällen då det kan lukta, då får man ta det individuellt med eleverna efter hand och guida dem vad de kan göra åt saken. För vissa är det helt otänkbart att duscha, då får man titta på alternativ, så som individuella omklädningsrum, eller att de har med deo.Vi uppmuntrar alltid elever till att duscha och fräscha till sig efter en idrottslektion. De får dock inte använda parfym. Vi har även uppmanat elever att de inte behöver klä av sig nakna, men att tvätta sig i armhålorna som komplement. Svårt att veta exakt hur de gör. Vissa använder deo.

undefined
I dessa duschar eleverna på Rosendals skola.

UNT har kontaktat skolorna vid två tillfällen. Först med förfrågan om en uppskattning av hur många elever som duschar efter idrotten. Sedan med följdfrågorna 2 och 3. Vissa skolor har bara svarat vid första tillfället och/eller gett ofullständiga svar. Således saknas det svar på fråga 2 och 3 från några skolor.

Duschstatistik

Så många duschar efter idrotten på Uppsalas högstadieskolor:

Björkvallskolan: 50 procent. 

Gluntens Montessoriskola: 10 procent.

Jensens grundskola: Har inte angett några siffror.

Katarinaskolan: 20 procent.

Magelungen Uppsala resurs skola: Har inte angett några siffror.

Raoul Wallenbergskolan: Har inte angett några siffror.

Rosendals skola: 50 procent.

Tunabergsskolan: 10 procent.

Tuna skola: 5 procent.

Stavby skola: 25 procent.

Vaksalaskolan: 20 procent.

Västra Stenhagenskolan: 20 procent.

Följande skolor har inte svarat: Almungeskolan, Ansgarskolorna Kyrkskola, Gottsundaskolan, Gränbyskolan, Gåvsta skola, Internationella Engelska skolan, Kunskapsskolan Uppsala, Kunskapsskolan Uppsala Norra, Kvarngärdesskolan, Nannaskolan, Palmbladsskolan, Stordammens skola, Sverkerskolan, Tiundaskolan, Uppsala International school, Uppsala musikklasser, Uppsala waldorfskola, Valsätraskolan, von Bahrs skola, Ärentunaskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!