Huss kom tvåa i SM-serien i fjol, inte alltför långt efter Natalie Kane. Det var 37 poäng som skiljde dem åt. Det naturliga vore att sikta mot guld för Huss från Uppsala MK, men så enkelt är det inte.

– Jag har tränat bra under vintern, men har haft några svackor som jag har tagit mig ur. Nu blir det en tuffare serie i år, men det skulle vara kul om jag kunde bli tvåa eller trea, säger Huss.

Anledningen till att serien blivit hårdare är att två rutinerade och vassa åkare återkommer till SM-serien: Emelie Dahl och Sandra Karlsson.

Artikelbild

| Matilda Huss.

Dahl har varit skadedrabbad, men har vunnit SM tidigare och är riktigt snabb. Karlsson är också etablerat namn, men det är dock några år sedan hon var på topp.

– Jag hoppas kunna ta dem i år, i alla fall i någon tävling, säger Matilda Huss, som är mycket yngre än sina svåraste konkurrenter.

Dessutom kan det hända mycket under en vinter. Huss har tränat hemma. Snö har inte hindrat henne från att åkträna. Då är det dubbdäck som gäller.

För Jimmy Wicksell, som också kör för Uppsala MK (mx1-klassen), blir det om möjligt ännu svårare att ta sig upp på den sammanlagda prispallen. Han blev fyra i fjol, bara fyra poäng efter trean Oskar Olsson.

Artikelbild

| Jimmy Wicksell.

– Det är klart att jag vill upp på pallen, men det blir tufft. Det är många killar som är nya och som är väldigt bra, säger han.

Anton Gole från Getinge tar steget från mx2-klassen till mx1, men vad sägs om bland andra belgaren Kevin Strijbos och ryssen Vsevolod Brylyakov som kör för Yamaha Racing?

– Det är VM-åkare, konstaterar Dick Wicksell, pappa till Jimmy, som dock välkomnar den tuffare konkurrensen.

– Man kan inte leta efter klasser som är lätta. Att få köra mot de här killarna är utvecklande.

Jimmy Wicksell, som kraschade och ådrog sig en hjärnskakning hemma på Rörken i fjol, är helt återställd. Han längtar efter SM-premiären som körs i Landskrona lördag och söndag.

– Jag ska göra mitt bästa, säger han.

I mx2-klassen kör Uppsala MK:s David Kadestam, som kom på 13:e plats i SM-tabellen i fjol. Det är dessa tre som är de främsta från det uppländska distriktet – i alla fall på förhand.