Sista anmälningsdatum, som förut har legat i april, till kommande säsongs spel i högsta serien tidigarelades plötsligt av Svenska innebandyförbundet. Nu är det 31 januari som gäller. Men till på torsdag kommer förbundet inte få in särskilt många anmälningar vad det verkar. Klubbarna som står bakom försöket att starta en egen liga till nästa säsong, majoriteten av elitlagen på herr- och damsidan som ingår i Föreningen Svenska superligan (FSSL), kommer att avvakta helgens elitkonferens vid Globen i Stockholm innan man tar någon form av beslut hur man gör till nästa säsong. Och klubbarna verkar stå enade.

– Vi vill ha ett enat förhållningssätt, säger Peter Tornberg, ordförande i Sirius innebandy, som har både herr- och damlag i superligan.

Så ni kommer att göra som övriga gör?

– Ja, så är det. Och vi vill inte jäkta en sån här viktig fråga. Men till syvende och sist är det varje förenings eget beslut.

Hannes Öhman, som jobbar med frågan i Storvreta, säger att svenska mästarna inte heller kommer att anmäla sig i tid.

– Nej, vi kommer inte att skicka in den på torsdag.

Öhman ser fram emot elitkonferensen där en handlingsplan ska läggas fram för den nya ligan. Frågor som domartillsättning och tävlingskommitté kommer att finnas med. Tidigare vd:n för Svenska Hockeyligan, Jörgen Lindgren, kommer bland andra att finnas på plats för att berättar om det arbete som gjorts i SHL.

– Det här är en jätteviktig helg för oss för att sätta fart på det här projektet, säger Öhman och berättar att arbetet med det nya ligaprojektet håller hög fart.

Helt utesluter han ändå inte att en anmälan skickas in till förbundets högstaliga, så småningom.

– Vem vet, vi kanske anmäler oss till SSL. Men vilka vi spelar där väljer vi ju själva. Om vi alla 25 föreningar anmäler oss dit kan vi ju ha det som en reservserie.

Så exempelvis Storvretas juniorer skulle kunna spela där?

– Kanske det. Men det är ju rent hypotetiskt såklart.

Skickas ingen anmälan in den 31 januari behöver det inte vara uteslutet om spel i SSL, Svenska superligan, nästa säsong. Förbundet har nämligen aviserat att de då kommer att skicka en påminnelse till klubbarna som då har fram till 10 februari på sig att svara.

Anledningen till att en ny liga ligger i startgroparna är de kommersiella rättigheterna, de som klubbarna vill komma åt men som förbundet inte vill släppa ifrån sig.

– Det här är en jättefråga och vi hade helst inte velat sitta i den här situationen, säger Tornberg.

Öhman igen:

Vad hoppas du på inför helgen?

– Jag ser framför mig att vi har planen klar för oss för att ta nästa steg. Och det här kommer att ske så länge förbundet inte öppnar upp och vill träffa oss.

Har FSSL fått några indikationer på att förbundet är beredda att göra det?

– Nej, nej, nej. De vill inte återuppta några förhandlingar.

I söndags hade förbundet ett möte med ett antal inbjudna elitföreningar för att diskutera framtiden för SSL. Närvarande var: Helsingborg, Växjö och Jönköping på herrsidan. På damsidan var Iksu, Mora och Jönköping där. Till Sportbladet har såväl Iksu som Mora sagt att de kommer att stanna i SSL nästa säsong.

– Om någon förening väljer att inte anmäla sig för att spela Svenska Superligan kommer de att ersättas, säger Krister Azelius från Svenska Innebandyförbundets styrelse till förbundets hemsida.