Uppsala Basket har varit både utspelade och uträknade under säsongsinledningen. Laget reste till Köping under lördagen för en viktig bortamatch. Uppsala var det bättre laget i de tre första perioderna i mötet med basketliga-nykomlingen och hade, helt välförtjänt, förskaffat sig en komfortabel 15-poängsledning inför slutperioden. Sedan hände något. Köping dominerade den sista akten och hämtade ikapp. Det blev högst dramatiskt när Niklas Larsson, med bara några få sekunder kvar, satte en lång trea och utjämnade för sitt Köping. 81–81 och matchen gick till förlängning samtidigt som att hemmapubliken jublade så att taket lyfte.

– En enkel förklaring är att vi blir lite för passiva när vi har en ledning på 15 poäng. Samtidigt har vi ganska kort rotation på flera spelare vilket innebär att många blir trötta, säger Jens Tillman, coach i Uppsala.

Väl i förlängningen hade Köping en ledning med tre poäng när det återstod 26 sekunder av övertidsperioden. En ledning som man sedan utökade och matchen slutade till slut 101–92 till hemmalaget.

– Det hade gjort så mycket för oss att vinna den här matchen. Det är surt som fasen just nu, säger Tillman.

Poängbäst i Uppsala blev Axel Nordström med urstarka 35 poäng. En annan som stod för en fin insats poängmässigt var den nye amerikanen Xavier Cannefax som gjorde 28. Men den räckte alltså inte till några poäng.

– Jag tycker att han gör det bra idag. Han tar fler avslut och är en ledare poängmässigt. Precis som vi har pratat om, avslutar Tillman.