Uppsala Baskets förhoppningar om att bryta sin fyra matcher långa förlustsvit i ligan släcktes tämligen omgående i Nässjö sporthall.

Hemmalaget bollade runt, kände av och fick matchen precis dit de ville. De hetare Nässjöspelarna drog upp tempot, försökte springa sönder Uppsala– och det var en taktik som lönade sig.

Spelet i årets sista match blev inte vad coachen Kevin Gaines hade hoppats på.

– De stod på 7 offensiva returer när vi hade 7 defensiva returer. Det är brutalt tufft när det ser ut så. Vi kunde inte hantera Dartaye Ruffin (20 poäng och 14 returer) alls. Vi visste att de skulle spelas fysiskt, men vi svarade inte alls på deras spel, säger Kevin Gaines.

Uppsala var aldrig nära. Ett aggressivt och otroligt viljestarkt Nässjö tog en seger av kämpakaraktär. Uppsala lyckades aldrig vända sin negativa spiral som påbörjades i slutet av den andra perioden och som bara fortsatte i den andra perioden.

Jonathan Peleg firade stora triumfer under den första halvleken (17 poäng) och avslutade en andraperiod som helt tillhörde hemmalaget med en trepoängare på slutsekunden – 25–8 i perioden och 52–31 i halvtid.

Alexander Lindqvist använde rakare ord än sin coach i sin analys varför det såg ut som det gjorde under 26-poängsförlusten.

– De var slakt hela matchen, rakt igenom. Vi var inte ens nära, säger Uppsalastjärnan.

Vad hände?

– De slaktade oss totalt, fysiskt. De dödade oss på returerna och vi kom ut så jävla ofokuserade. Vi sköt dåligt, missade öppna skott och de styrde matchen totalt, säger Alexander Lindqvist.

Vad sade ni till varandra under timeouterna och i halvtid?

– Vi tog timeouts för att försöka få liv i oss. Det är svårt att säga vad som händer, men vi spelade så jäkla dåligt. Vi försökte snacka ihop oss och göra något bra, men det hände inget.

Ridån drogs helt ned i början av den fjärde perioden när Anton Gaddefors först drog på sig en osportslig foul följt av en teknisk foul för snack. Decembermörkret dominerar och hålet i mitten under korgarna har bara blivit större för varje match som har gått. Hoppet om en vändning kommer med Carl Engströms intåg efter nyår.

– Det här var skittungt. Det var sista matchen i år, det är mycket folk här och tittar, och det är de här matcherna vi måste ha om vi ska få hemmaplansfördel i slutspelet. Vi måste bara glömma det här så snabbt som möjligt, säger Alexander Lindqvist.