US kan tvingas sluta arrangera tävlingar

Höga hyresnivåer på Fyrishov kan komma att påverka Upsala simsällskaps verksamhet rejält. Just nu pekar det mot att klubben tvingas sluta med att arrangera tävlingar.

Tävlingar i Fyrishov kan vara ett minne blott. Upsala simsällskap har inte råd att betala de höga hyresnivåerna.

Tävlingar i Fyrishov kan vara ett minne blott. Upsala simsällskap har inte råd att betala de höga hyresnivåerna.

Foto: Tor Johnsson/arkiv

Simning2019-10-10 16:40

Det är inte första gången Upsala simsällskap (US) anser att kostnaderna är för höga för att bedriva sin verksamhet i Fyrishov. Det har varit ett återkommande ärende under en lång rad av år. Nu är det i första hand kostnaderna för sina egenarrangerade tävlingar man vänder sig emot. De tvingas betala marknadsmässiga hyror i stället för så kallade markeringsavgifter. Deras egna barn- och ungdomstävlingar har hamnat i den dyrare kategori 3 när det gäller hyran.

– Om det här inte löser sig och att idrottsstrategiska beslut ska gälla överallt utom på Fyrishov ser vi verkligen slutet för hemmatävlingar. Och det kommer att få enorma konsekvenser. Det kanske inte räcker utan vår simskoleverksamhet, som gör att vi kan utveckla hela vår verksamhet, kanske också får se slutet om det inte löser sig, säger US-ordföranden Anders Widmark.

Nyligen hölls ett möte med representanter från Idrotts och fritidsnämnden (IFN), Fyrishov, avdelningschefen på idrott och fritid samt US. Där och då löstes en del andra saker men simklubben saknar fortfarande svar på en väsentlig fråga – den gällande just hyran och varför deras tävlingar hamnar i en sån hög kategori:

– Vem har makten att kategorisera? Förklaringen vi har fått hittills av Fyrishov är att det är nämnden som bestämmer., säger Widmark.

– Samtidigt säger nämnden att det är Fyrishov. I mitten står US och får betala nästan fem gånger så mycket i hyra, säger verksamhetsansvariga Cecilia Loqvist.

Problemet bottnar sig delvis i ett nytt avtal mellan Uppsala kommun, Idrotts- och fritidsnämnden och Fyrishov AB. Ett konkret exempel på hur det nya avtalet, som infördes 1 juli, slår är att när US för ett tag sedan arrangerade Arena Open under en dag fick man i hyra betala mellan 18 000 och 19 000 kronor. I det priset ingår ingen tidtagningsutrustning i simarenan. Hade tävlingen i stället kategoriserats som kategori 1 – som de flesta inblandade verkar anse att barn- och ungdomsarrangemang ska göra – hade det handlat om vanliga markeringsavgifter för tävlingen och i stället en kostnad på 4 662 kronor, detta enligt US uträkningar. 

En markant skillnad alltså. Och det var en tävling där av totalt 125 simmare var 109 från US. Intäkterna utifrån var marginella. Inte ens med den lägre hyresnivån hade klubben kunnat göra ett nollresultat för tävlingen, berättar Cecilia Loqvist.

Tidigare år har US beviljats ett bidrag på 250 000 kronor som har gjort att deras tävlingshyror kunnat bli hanterliga. I samband med tävlingar har del av hyran räknats av från bidraget. Det bidraget finns inte längre – och det är inte heller ett upplägg som föreningen önskar.

– Vi vill inte ha några förmåner men ge oss lika villkor som andra föreningar. Vi vill inte att våra aktiva ska drabbas bara för att de är intresserade av simidrott, säger Anders Widmark.

Vad kan konsekvenserna bli om ni tvingas sluta att arrangera tävlingar?

– Våra tävlingssimmare får inte tävla hemma när det är gratis för dem. Det blir en ökad segregering. I familjer som inte har råd att skicka sina barn på andra tävlingar kan det bli så att man slutar, säger Cecilia Loqvist.

US är låsta till Fyrishov när det gäller tävlingar. De kan inte lägga dem någon annanstans. 

19 oktober arrangerar US tävlingen Jöns Svanberg 25 meter. Om klubben inte får ändrade hyresnivåer pekar det mesta på att det blir den sista tävlingen man arrangerar.

Upsala simsällskaps ordförande Andreas Widmark.
Upsala simsällskaps ordförande Andreas Widmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!