USS avslutade allsvenskan snyggt

Nykomlingar, men långtifrån rookies. Upsala segelsällskap avslutade allsvenskan i segling starkt och blev bästa nykomling med sin åttondeplats.

USS rundar före KSSS som har fd världsmästaren i matchracing Björn Hansen vid rodret.

USS rundar före KSSS som har fd världsmästaren i matchracing Björn Hansen vid rodret.

Foto: Daniel Stenholm/SSF

Segling2019-09-16 14:35

När den fjärde och avslutande deltävlingen av allsvenskan i segling avgjordes i Västerås avancerade Upsala segelsällskap ytterligare i totalen. 

När serien summerades stoltserar USS som bästa nykomling med en åttondeplats av totalt arton deltagande lag.

– USS mål för 2019 var att säkra nytt kontrakt för 2020 så det här är ju helt fantastiskt, säger lagledaren Mats Wahlberg i ett pressmeddelande.

USS lag i Västerås bestod av Conny Källberg (rorsman), Charlotte Bornudd-Gelin, Christer Olsson och Thomas Tennström, då Svenska seglingsförbundets tävlingsregler säger att båda könen samt minst en junior under 23 år måste vara representerade ombord.

– Under hela säsongen har vi haft en uppgående trend. Kunskaps- och kompetensöverföringen mellan våra fyra olika besättningar samt mellan olika seglare, oaktat åldrar, kön och tidigare erfarenheter har burit frukt. Tack vare en lokalsponsor har vi fått möjligheten att träna i samma typ av båt som man bland annat använder i allsvenskan och det har varit en oerhörd fördel. Merparten av klubbarna i botten av tabellen som nu tvingas kvala har inte haft samma möjlighet, säger Mats Wahlberg.

Den allsvenska finalen i Västerås blev en tuff historia med hård vind. Alltför hård vind, visade det sig. Bara tre race hann seglas under söndagen innan arrangören beslutade att blåsa av tävlingen i förtid. KSSS seglade hem segern i den fjärde och sista omgången av allsvenskan och Stockholmsklubben försvarade sin titel från i fjol.

– Beaktar man att det sitter världsmästare och OS-seglare i flertalet av de andra båtarna har vi seglat otroligt bra, säger helgens rorsman i USS, Conny Källberg.

– Vi slutar på en åttondeplats i ligan med endast tre placeringar upp till en plats i Champions League. Det är lite surt men vi blev bästa nykomling, har nytt kontrakt för 2020 och det känns skönt.

Nästa säsong kan det bli två Uppsalaklubbar i allsvenskan. Första helgen i oktober är det nämligen dags för Ekolns Segelklubb att segla kvalet till allsvenskan. 

– ESK har allsvenska meriter sedan tidigare och dessutom varit ute och seglat i Champions League så de bör nog ses som favoriter i kvalet. Vi har sparrat varandra under säsongen och det vore kul med två båtar från Uppsala i ligan, säger USS lagledare Mats Wahlberg

USS lag i Västerås bestod av: Conny Källberg (rorsman), Charlotte Bornudd-Gelin, Christer Olsson och Thomas Tennström.
USS lag i Västerås bestod av: Conny Källberg (rorsman), Charlotte Bornudd-Gelin, Christer Olsson och Thomas Tennström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!